MILIJARDE ZA VOJSKU Popunjavaju se krizne zalihe, Nemačka počela pripreme za rat
Foto: Profimedia / HENDRIK SCHMIDT / AFP, EPA / MICHELE TANTUSSI / POOL

PROVERA JAVNIH SKLONIŠTA

MILIJARDE ZA VOJSKU Popunjavaju se krizne zalihe, Nemačka počela pripreme za rat

Planeta -

Vlasti u Nemačkoj su započele sa povećanjem broja javnih skloništa, kao i s popunjavanjem kriznih zaliha u slučaju ratnog sukoba!

Pripreme... Nensi Fezer, ministarka unutrašnjih poslova Nemačke
Pripreme... Nensi Fezer, ministarka unutrašnjih poslova Nemačkefoto: EPA

To je potvrdila Nensi Fezer, federalna ministarka unutrašnjih poslova, preneo je Rojters pozivajući se na izveštaj nemačkog lista Velt am zontag.

Novi koncept

- Vlada razmatra kako da unapredi sistem javnih skloništa i kako da poveća izdvajanja za civilnu zaštitu - rekla je Nensi Fezer i dodala: - U Nemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa. Proverićemo da li možemo da pronađemo još takvih skloništa. U svakom slučaju, njihova demontaža je zaustavljena. Ministarka je pojasnila da vlada u Berlinu radi na novom konceptu koji podrazumeva unapređenje podzemnih garaža, stanica podzemne železnice, kao i podruma, kako bi mogli da lako budu pretvoreni u potencijalna javna skloništa za smeštaj većeg broja civila. Istovremeno, federalne vlasti su saveznim državama uputile 88 miliona dolara za postavljanje sirena za oglašavanje opasnosti. Ministarka Fezer je takođe najavila da će Nemačka započeti s popunjavanjem kriznih zaliha koje uključuju medicinsku opremu, zaštitnu odeću, maske i lekove, a koji su neophodni tokom ratnih sukoba.

Kupovina aviona F-35

Podsećamo, nemački kancelar Olaf Šolc ranije je obećao da će povećati sredstva namenjena Bundesveru na čak 100 milijardi evra. Radi se o najvećem izdvajanju za vojsku koje je podstaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu. Kancelar Šolc je najavio i da će ubuduće Nemačka izdvajati više od dva odsto BDP za vojsku. Iz Berlina je ranije najavljeno da se planira kupovina 35 američkih borbenih aviona F-35.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja