JEDNA PSEĆA, SEDAM LJUDSKIH GODINA? Naučnici predstavili novi i precizniji sistem merenja starosti čovekovog najboljeg prijatelja
Foto: Profimedia

nova studija

JEDNA PSEĆA, SEDAM LJUDSKIH GODINA? Naučnici predstavili novi i precizniji sistem merenja starosti čovekovog najboljeg prijatelja

Planeta -

Kada pitate nekog vlasnika koliko je njegov pas star u "ljudskim godinama", odgovor je uglavnom taj da se godine psa pomnože sa sedam. Nova studija navodi da je ideja jedna pseča godina = sedam ljudskih, mit.

Istraživači sa Medicinske škole Univerziteta Kalifornija u San Dijegu tvrde da imaju formulu koja mnogo preciznije meri godine čovekovog najboljeg prijatelja.

Naime, psi ne stare istom brzinom kao i ljudi. U studiji se navodi da psi zapravo stgare mnogo brže kada su štenci, ali oko sedme godine taj proces usporava.

"Kada malo bolje razmislite, to ima smisla. Na kraju krajeva, devetomesečni psi mogu da imaju štence tako da već sad znamo da taj 1:7 odnos nije precizan", naveo je u saopštenju autor studije Teri Ideker.

Studija, objavljena u žurnalu Cell Systems (Ćelijski sistemi) se bavi "epigenetičkim satom" koji određuje starost ćelije na osnovu hemijskih procesa.

Naučnici su testirali krv 105 labrador retrivera i na osnovu rezultata testova napravili su novu skalu koja pokazuje da su geni jednogodišnjeg psa već bliži genima 30-godišnje osobe. Kada starenje psa "uspori", godine psa "tinejdžera" godinama zapravo odgovaraju 70-godišnjaku a ne 100-godišnjaku kako se do sada smatralo.

Da bi se utvrdila tačnost nove skale, naučnici će morati da testiraju i druge rase pasa. Naučnici ipak smatraju da pošto se epigenetika pokazala tačnom i na miševima i na ljudima, da bi i rezultati analiza pasa mogli da budu kredibilni.

Kurir.rs/Sajens alert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track