PAKISTANSKI PARLAMENT DANAS GLASA ZA NOVOG PREMIJERA NAKON KANOVOG SVRGAVANJA Da li će Šarif biti novi predsednik Vlade?
Foto: EPA/ CHAMILA KARUNARATHNE

promene

PAKISTANSKI PARLAMENT DANAS GLASA ZA NOVOG PREMIJERA NAKON KANOVOG SVRGAVANJA Da li će Šarif biti novi predsednik Vlade?

Planeta -

Pakistanski parlament biraće danas novog premijera, nakon što je Imranu Kanu izglasano nepoverenje tokom vikenda.

Očekuje se da će Šahbaz Šarif - lider opozicione koalicije koji je radio na svrgavanju Kana - osvojiti većinu glasova, prenosi BBC.

Parlamentarno glasanje će se održati oko 14 sati po lokalnom vremenu.

Kanu (69) uzglasano je nepoverenje nakon višednevne političke drame i intervencije Vrhovnog suda.

Pokušao je da blokira prethodni pokušaj da mu se izglasa nepoverenje raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih izbora.

Međutim, Vrhovni sud zemlje podržao je peticiju opozicije da su njegovi postupci neustavni i naložio je da se glasanje nastavi.

Šta znamo o Šahbazu Šarifu?

0680987922, Šahbaz Šarif
foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

Šarif (70) dolazi iz jedne od najmoćnijih pakistanskih političkih dinastija.

Njegov stariji brat Navaz Šarif bio je bivši premijer u tri mandata, a poslednji put bio je na funkciji od 2013. do 2017. godine.

On predvodi jednu od glavnih opozicionih partija u zemlji, Pakistansku muslimansku ligu Navaz (PMLN). On je u nedelju podneo svoju kandidaturu za najvišu funkciju i mnogi smatraju da ima brojke koje će obezbediti pobedu.

Drugi opozicioni lideri poput Bilavala Buto Zardarija iz Pakistanske narodne partije (PPP), već mu je dao podršku.

Šarif se smatra iskusnim i efikasnim administratorom, koji je tri mandata vodio najveću državnu provinciju Pendžab. U nedelju je najavio ''novu eru'' za Pakistan nakon glasanja.

Međutim, Imran Kan, čije su pristalice protestovale širom većih gradova nakon što je smenjen, i dalje krivi ''stranu zaveru'' za njegovu smenu sa mesta premijera.

On je tvrdio, bez dokaza, da su njegovi rivali bili u dosluhu sa SAD da ga uklone zbog njegovog spoljnopolitičkog stavova prema Avganistanu, Rusiji i Kini. Vašington je ovo oštro demantovao.

Ali tvrdnje bivšeg međunarodnog igrača kriketa pothranjivale su se antiameričkim osećanjima mnogih njegovih pristalica.

Kako je Imran Kan zbačen?

Kanovi protivnici videli su priliku da ''udare'' nakon dosta meseci nezadovoljstva zbog njegovog upravljanja ekonomijom i sloma njegovih odnosa sa moćnom pakistanskom vojskom.

Šarif se udružio sa drugim opozicionim poslanicima kako bi prikupio glasove. Oni su 3. aprila direktno osporili Kana u parlamentu pokrenuvši predlog za izglasavanje nepoverenja njegovom rukovodstvu.

Ali Kanov politički saveznik, zamenik predsednika parlamenta, blokirao je predlog tvrdeći da su na njega uticale strane sile.

Njegova vlada je ubrzo nakon toga raspustila parlament i pozvala na vanredne izbore.

Besna opozicija odmah je osporila zakonitost vladinih postupaka pred pakistanskim Vrhovnim sudom. Posle četvorodnevnog saslušanja, odlučeno je da je Kanova vlada postupila nezakonito, kršeći ustav nacije.

Čak i tada, Kan i njegova stranka pokušavali su satima da spreče glasanje u parlamentu.

Ali na kraju, nešto posle ponoći u nedelju, poslanici su mu izglasali nepoverenje sa većinom od 172 glasa u domu od 342 člana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track