MUNICIJA NAM JE NA IZMAKU! POČINJE POSLEDNJA BITKA ZA MARIJUPOLJ: Ukrajinci: Na frontu su sada artiljerija, kuvari, pa i orkestar
Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Saopštenje objavili na fejsbuku

MUNICIJA NAM JE NA IZMAKU! POČINJE POSLEDNJA BITKA ZA MARIJUPOLJ: Ukrajinci: Na frontu su sada artiljerija, kuvari, pa i orkestar

Planeta -

Ukrajinske snage kažu da se spremaju za "poslednju bitku" za kontrolu opkoljenog južnog ukrajinskog lučkog grada Marijupolja, prenosi AFP.

U saopštenju na Fejsbuku, 36. brigada marinaca ukrajinskih oružanih snaga je navela:

"Danas će verovatno biti poslednja bitka, jer nam je municija na izmaku".

Nakon što su branili luku 47 dana i činili „sve moguće i nemoguće“ da zadrže kontrolu nad gradom, marinci su rekli da ju je ruska vojska „gurnula nazad“ i „opkolila“ luku, dodajući.

"To znači smrt za neke od nas, a zarobljeništvo za ostale", naveo je on.

Ruske snage su saopštile da su borbe nedavno bile usredsređene oko marijupoljske železare i čeličane Azovstal i na luku.

Marinci su rekli da ih je tu „neprijatelj postepeno potiskivao” i „opkolio vatrom, a sada pokušava da nas uništi”.

"Planina ranjenika čini skoro polovinu brigade. Oni kojima nisu otkinuti udovi vraćaju se u bitku. Poginula je sva pešadija, a bitku sada vode artiljerija, protivavionske tobdžije, radio-operateri, vozači i kuvari. Čak i orkestar", naveo je on.

Žalilo se da je izostala podrška ukrajinskog vojnog vrha „jer smo otpisani“.

Jugoistočni grad Marijupolj je doživeo najintenzivnije borbe otkako je Rusija izvršila napad na Ukrajinu. Ranije danas, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u gradu verovatno ubijeno na desetine hiljada ljudi.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

00:28

UKRAJINA: Desetine mrtvih u reketiranju železničke stanice u Krematorsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track