SERGEJ LAVROV NAPAO BORELJA Njegova izjava pokazuje da se Kijev koristi kao odskočna daska za konačno potiskivanje Rusije!
Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

O rešavanju na bojnom polju

SERGEJ LAVROV NAPAO BORELJA Njegova izjava pokazuje da se Kijev koristi kao odskočna daska za konačno potiskivanje Rusije!

Planeta -

Izjava evropskog šefa diplomatije Đosepa Borelja da dešavanja u Ukrajini moraju da se reše na bojnom polju menja pravila igre i pokazuje da se Kijev koristi kao odskočna daska za konačno potiskivanje Rusije, izjavio je televiziji Rusija 24 ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ovo je veoma ozbiljan preokret u politici koju Evropska unija i Zapad u celini, pod vođstvom SAD, vode od početka naše specijalne vojne operacije, politici koja pokazuje ljutnju, pa čak i nekontrolisani bes, rekao je Lavrov, uz izvinjenje zbog nediplomatskog rečnika, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima, ta politika određena je činjenicom da je Ukrajina počela da se tretira kao odskočna daska za konačno potiskivanje Rusije i njeno potčinjavanje globalnom sistemu koji gradi Zapad, koji se, uprkos završetku Hladnog rata i nestanku Varšavskog pakta i Sovjetskog Saveza, sve vreme približava našim granicama, uprkos obećanjima da se NATO neće širiti.

Lavrov je istakao da Boreljova izjava da vojno rešenje situacije u Ukrajini nema alternativu nije obična poruka i da značajno menja pravila igre.

Kada šef diplomatije neke zemlje ili neke organizacije, u ovom slučaju šef diplomatije Evropske unije, otvoreno kaže da se određeni sukob može rešiti isključivo vojnim putem, to znači ili da je napravio lapsus ili je pogrešio i rekao nešto što ga niko nije ovlastio da kaže, a u svakom slučaju ta izjava je nešto neuobičajeno, rekao je Lavrov.

Naglasio je da sama činjenica da je Borelj ovo rekao značajno menja pravila igre, jer Evropska unija nikada ranije nije delovala kao vojna organizacija, dodavši da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova u naredna dva dana analizirati tu izjavu i dati zvaničan komentar.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track