NAČIN DA SE SAČUVAJU OD ISTREBLJENJA? Mogu li veštačka oplodnja i zamrzavanje sperme da budu spas za koale?
Foto: EPA/LUKAS COCH

australija

NAČIN DA SE SAČUVAJU OD ISTREBLJENJA? Mogu li veštačka oplodnja i zamrzavanje sperme da budu spas za koale?

Planeta -

Naučnici sa Univerziteta Njukasl smatraju da bi veštačka oplodnja ženki mogla da pomogne u spasavanju ugrožene vrste.

Zamrzavanje sperme koale moglo bi da postane ključni deo strategije za spas koala od izumiranja do 2050. Naučnici sa Univerziteta Njukasl Lahlan Hauel i Rajan Vit smatraju da bi "biobankarstvo" koala moglo da se iskombinuje sa IVF tehnologijom kako bi se pomoglo razmnožavanju ugroženih vrsta.

Procenjuje se da je 64.000 koala stradalo kada je 5,5 miliona hektara opustošeno u požarima leta 2019-2020 u Novom Južnom Velsu. Savezna vlada je u februaru navela ovu vrstu kao ugroženu i objavila nacionalni plan za povećanje njihovog broja na istočnoj obali.

"Ako populacija koala umre u ovakvim požarima, ne postoji način da ih se vrati ili sačuva njihova genetika“, rekao je Vit.

Istraživanje objavljeno u časopisu Animals pokazalo je da bi biobankarstvo omogućilo skladištenje živih gena koala zamrzavanjem polnih ćelija kao što je sperma.

"Zamrznuta sperma se zatim može koristiti za impregnaciju ženki koala u programima, uz pomoć potpomognute reproduktivne tehnologije“, smatraju naučnici. "Možemo da kriokonzerviramo spermu koale, baš kao što radimo za ljude".

Takođe su istakli da bi strategija bila pet do 12 puta jeftinija od trenutnih metoda uzgoja koala u zatočeništvu i da ne bi ugrozila njihovu genetsku raznolikost.

Istraživanje dolazi nekoliko dana nakon što je ministar životne sredine Novog Južnog Velsa Džejms Grifin najavio rekordnih 200 miliona dolara za očuvanje koala kako bi se pomoglo u povećavanju populacije ovih ugroženih torbara.

Lavovski deo od 193,3 miliona dolara će otići na finansiranje 47.000 hektara staništa koala u narednih pet godina kako bi se pomoglo postojećoj populaciji.

Skoro 20 miliona dolara će otići na pomoć lokalnim zajednicama u očuvanju koala, dok će dodatnih 23,2 miliona dolara otići na programe podrške koalama, uključujući preseljenje i rehabilitaciju.

Australija ima najveću stopu izumiranja vrsta na svetu, a očekuje se da će klimatska kriza povećati rizik od daljeg uništenja. Broj koala je naglo opao od 2012. godine kada je ova vrsta navedena kao podložna izumiranju.

Savezna ministarka životne sredine Suzan Lej, obećala je ovog meseca da će uspostaviti novi nacionalni tim koji će nadgledati napore za oporavak ove vrste. Lej je rekla da će plan oporavka podržati zaštitu i oporavak stanovništva, kao i da se pozabavi drugim pretnjama, uključujući bolesti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track