FRANCUSKA ZAPLENILA ABRAMOVIČEVU VILU NA AZURNOJ OBALI Vredna je više od 100 MILIONA EVRA FOTO
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN, Profimedia

smeštena na jednom od najprestižnijih delova francuske

FRANCUSKA ZAPLENILA ABRAMOVIČEVU VILU NA AZURNOJ OBALI Vredna je više od 100 MILIONA EVRA FOTO

Planeta -

Francuske vlasti zaplenile su vilu Romana Abramoviča na jugu Francuske koja je nekad pripadala vojvodi i vojvotkinji od Vindzora, u okviru sankcionisanja ruskih oligarha u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Šato de la Kro je smešten na jednom od najprestižnijih delova francuske rivijere, na poluostrvu grada Antiba između Nice i Kana, a lokalni agenti nekretninama procenjuju njegovu vrednost na oko 108 miliona evra, preneo je Dejli mejl.

Izgrađena 1936, vila sadrži više od deset spavaćih soba, osam kupatila, hektar šume i travnjaka tik do Mediteranskog mora.

Abramovič je potrošio oko 36 miliona evra na restauraciju zamka koji je kupio 2001. Izgradio je 15 metara velik bazen na krovu, te ubacio teretanu i kućni bioskop.

0356519302, Roman Abramovič, vila
foto: Dominique Boutin / TASS / Profimedia

Vila je sada zaplenjena u okviru velike operacije u kojoj je više od 20 milijardi funti gotovine, imovine i drugog vlasništva u rukama ruskih oligarha zaplenjeno ili zamrznuto poslednjih nedelja, kako je potvrdilo francusko Ministarstvo ekonomije i finansija. Izvor iz Ministarstva je rekao da je vila među 12 nekretnina u posedu Abramoviča koje su zaplenjene, a većina je kupljena preko specijalno kreiranih francuskih kompanija.

- Tu (u zaplenjenu imovinu) spadaju kuće, superjahte i helikopteri ukupne dodatne vrednosti preko 25 milijardi evra, rekao je izvor.

- Ima 33 vlasništva koja su zamrznuta, uključujući preko deset koja pripadaju Romanu Abramoviču. To je deo programa sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, dodao je.

Abramovič, blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, još nije komentarisao slučaj. Veruje se da je on trenutno u Moskvi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja