OGLASIO SE KREMLJ O RAZMENI MEDVEDČUKA On nije ruski državljanin FOTO
Foto: YT Screenshot

peskov komentarisao mogućnost razmene

OGLASIO SE KREMLJ O RAZMENI MEDVEDČUKA On nije ruski državljanin FOTO

Planeta -

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je mogućnost razmene bivšeg poslanika stranke Opoziciona platforma - Za život, Viktora Medvedčuka, što je ranije danas ponudio ukrajinski predsednik.

Peskov je rekao da Medvedčuk nije državljanin Rusije već strani političar.

- Ne znamo da li on to uopšte i želi, rekao je Peskov.

On je istakao da se Medvedčuk uvek zalagao za mir i bio je protiv rata.

- Doneo je tešku odluku da ostane u Ukrajini i učestvuje u suđenju protiv sebe, rekao je on.

Peskov je istakao da Medvedčuk nije imao nikakvih "tajnih odnosa" sa Rusijom i da se uvek zalagao za normalne odnose između Rusije i Ukrajine.

- Nije imao nikakve tajne odnose sa Rusijom, da je tako, napustio bi teritoriju Ukrajine pre početka specijalne operacije, dodao je on.

Portparol Putina je rekao da je Kremlj zahvalan Medvedčuku za organizovanje razmene zatvorenika tokom proteklih godina i rešavanja drugih humanitarnih pitanja.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponudio je danas Rusiji da bivšeg poslanika stranke Opoziciona platforma - Za život, Viktora Medvedčuka, razmeni za Ukrajince koje je zarobila ruska vojska.

Zelenski je u video obraćanju rekao da se Medvedčuk, koga smatraju za saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, krio 48 dana i da je uhvaćen prilikom pokušaja da napusti Ukrajinu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Fotografija Medvedčuka sa lisicama na rukama objavljena je na Fejsbuk profilu Zelenskog sinoć.

On je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i od tada mu se gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Medvedčuk je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini, a Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 620 miliona dolara.

U Ukrajini Medvedčuk se smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track