EU UPOZORAVA ČLANICE O KUPOVINI RUSKOG GASA: Plaćanje u rubljama je kršenje zakona
Foto: Shutterstock, AP

posledice krize

EU UPOZORAVA ČLANICE O KUPOVINI RUSKOG GASA: Plaćanje u rubljama je kršenje zakona

Planeta -

Kupci iz EU izgubili bi kontrolu nad novcem i prekršili bi sankcije kada bi ruski gas plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji, stoji u internoj belešci Evropske komisije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je krajem marta uredbu prema kojoj kupci ruski gas od početka aprila moraju da plaćaju preko posredničke banke u Rusiji, koja uplaćene devize, uglavnom evre i dolare, konvertuje u rublje i tako plaća dobavljače.

Uredba zadaje nove obaveze kupcima gasa iz EU koji bi de fakto izgubili kontrolu nad novcem, smatra Evropska komisija u bilješci, uz napomenu da je tehnička, preliminarna i bazirana na "nezvaničnom prevodu" uredbe ruskog predsednika od 31. marta.

Kupci iz EU plaćali bi gas i dalje u ugovorenoj valuti, evrima ili dolarima, ali bi kupovina bila završena tek nakon što posrednica, Gasprombank, promeni valutu u rublje u dogovoru s ruskom centralnom bankom i rublje uplati na drugi račun, stoji u belešci.

"To znači... da plaćanje ne bi bilo dovršeno u valuti utvrđenoj ugovorom, u trenutku kada je novac položen na račun... već tek u nepoznatom i nedefinisanom trenutku, nakon konverzije deviza... u rublje i njihovog uplaćivanja na posebni račun", dodaje se.

Postupak bi u potpunosti nadzirala Rusija, a evropske kompanije izgubile bi u trenutku plaćanja kontrolu nad novcem, što znači nepredvidive dodatne troškove, utvrdila je Komisija u belešci u koju je Rojters imao uvid.

"Ruska država, preko svoje centralne banke, u potpunosti kontroliše strane valute... kojima može manipulisati isključivo u svoju korist", na primer, promenom kursa, navode iz Brisela.

"Takav mehanizam doveo bi do kršenja važećih restriktivnih mera uvedenih Rusiji, njenoj vladi, Centraloj banci Rusije i njihovim zastupnicima", smatra EK.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja