NEPTUNOV UDAR NA CRNOM MORU Sa kojim tipom rakete su Ukrajinci navodno gađali rusku raketnu krstaricu Moskva?!
Foto: Printscreen Youtube

pOTAPANJE KOMANDNOG BRODA CRNOMORSKE FLOTE

NEPTUNOV UDAR NA CRNOM MORU Sa kojim tipom rakete su Ukrajinci navodno gađali rusku raketnu krstaricu Moskva?!

Planeta -

Priča o potapanju ruske raketne krstarice tipa Moskva ne prestaje.

U fokus celu priču vratili su neimenovani zvaničnici Pentagona koji su potvrdili da je Ukrajina da je ruska krstarica "Moskva" koja je potonula u severnom Crnom moru pogođena najmanje jednom ukrajinskom protivbrodskom raketom, kao što tvrdi Kijev. Inače Pentagon je u četvrtak tvrdio da ne može sa sigurnošću da potvrdi da je krstarica pogođena ukrajinskim raketama.

A, onda usledio je obrt. Anonimni visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da je krstarica "Moskva" pogođena najmanje jednom, a verovatno i dvema raketama Neptun.

Ovo je bilo dovoljno da malo detaljnije pod lupu stavimo ovaj ukrajnski protivbrodski raketni sistem obala -more.

RK-360MC Neptun je ukrajinski protivbrodski raketni sistem, koji je razvio konstruktorski biro Luč, a za temelj uzeta je protivbrodska krstareća raketa R-360.

U pitanju je ukrajinska verzija ruske rakete Kh-35U koju još zovu i „Harpunski“ rusku verziju popularne američke protivbrodske rakete Harpun, koja se spominje i u nastavku ove priče.

Ukrajinska verzija rakete Neptun, identična je ruskoj verziji Kh-35U koja se nalazi na mobilnim lanserima obalske odbrane BAL-E koji su stacionirani na Krimu. Neki izvori su navodili da su postojali planovi da se ova raketa proizvodi u Ukrajini, ali prekidu je kumovao raspad SSSR-a. Sistem je ponovo oživeo u Rusiji sredinom 1990-tih godina prošlog veka.

Neptun, raketni sistem, raketa obala-more
foto: Printscreen Youtube

Pretpostavlja se da je Ukrajina uspela da zadrži neke planove ovih raketa, a Kijevu na ruku išlo je to što su proizvodili raketne motore i neke kompnente za Kh-35 što je kasnije ubrzalo razvoj sopstvene protivbrodske rakete „Neptun“.

Za razliku od ruskog originala, ukrajinska verzija je duža, jer je njeno telo prudženo zbog nošenja veće količine goriva, sa čime je i povećan domet ove rakete. Spominje se da je priča o ovoj raketi počela 2013, a prva testiranja završena 2016. Međutim, sa ovom raketom Ukrajinci su imali problem sa navođenjem, a maksimalni domet je bio 280 km.

Raketa je mogla da se lansira kako sa kopnenih, tako i brodskih i vazdušnih lansera.

Razvoj ovog protivbrodskog sistema konačno je završen 2019, a vojna ispitivanja, pre uvođenja u operativnu upotrebu 2020. Serijska proizvodnja je poreknuta u 2021, a sredinom 2022. planirana je isporuka prvih 19 lasnera ukrajinskoj mornarici.

Neptun, raketni sistem, raketa obala-more
foto: Printscreen Youtube

Koliko je ispručeno prvih sistema do napada Rusije 24. februara 2022. nije poznato. Navodi se samo da je naručeno 90 lansera ovih raketa u sve tri verzije.

Godine 2019. ova raketa je po prvi put pokazala domet od preko 250 km. Nosi visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu (HE-FRAG) težine oko 145 kg. Ova raketa bi trebalo da bude efikasna protiv plovila deplasmana do 5.000 tona kao što su fregate i manji razarači.

Neptun ima inercijalni navigacioni sistem sa aktivnom radarskom glavom za navođenje u poslednjoj fazi leta rakete.

Raketa od momenta lansiranja se kreće 10-15 metara izand površine mora, da bi se u zvaršnoj fazi leta spustila na visinu od 10, pa na kraju tri metra iznad površine pre udara u cilj, kako bi lakše izbegla neprijateljske radare i protivraketne odbrambene sisteme. Raketa leti podzvučnom brzinom, što neki smatraju nedostatkom, sa čime je olakšano njeno presretanje.

Neptun, raketni sistem, raketa obala-more
foto: Printscreen Youtube

Lanseri za protivbrodski obalski sistem Neptun

Ideja je bila iskoristiti stara teška vozila tipa MAZ 453M koji su koristili protivbrodski obalski sistemi RUBEŽ-E. Ideja je bila da se ova vozila preurede kao nosači protivbrodskih raketa NEPTUN. Kasnije ideje smatrale su da su i terenci tipa KrAZ 7634NE u konfiguraciji 8×8 takođe pogodni za ovu priču. Zbog cele složene priče oko lošeg stanja KrAZ i MAZ koji su korišteni za prototipove na kraju su uzeta vozila TATRA 8×8 T815-7, dok vozilo za popunu je konfiguracije 8×8.

Osnovna vatrena jednica je baterija. Sastoji se od 6 mobilnih lansera sa ukupno 24 protivbrodske rakete. Vozila lansera se mogu nalaziti do 25 km od obale mora pre lansiranja. Za pripremu baterije ovog mobilnog sistema obalske odbrane potrebno je 15 minuta.

Inače ovaj protivbrodski obalski raketni sistem ima radar Mineral-U posebno razvijen za ovaj sistem, koji može plovila da otkrije na udaljenosti od 500-600 km. Radar za bateriju je takođe montiran na šasiju kamiona TATRA 8×8.

Taktičko tehnički podaci

Proizvođač Luč-Ukrajina

Operativna upotreba: 2021

Dimenzije: dužina 4,4 m, širina 0,4 m, raspon krila 1,3 m

Težina rakete: 870 kg

Težina bojeve glave 150kg

Tip bojeve glave HE-FRAG

Maksimalni domet 280 km

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track