SUROVA OSVETA Ruska vojska pojačala bombardovanje u Ukrajini posle potapanja krstarice Moskva!
Foto: Profimedia / Milos Miskov

ESKALACIJA RATA

SUROVA OSVETA Ruska vojska pojačala bombardovanje u Ukrajini posle potapanja krstarice Moskva!

Planeta -

Ovako veliki vojni brod nije potopljen u ratu još od 1982, kada je britanska podmornica "Konkorer" uništila argentinsku krstaricu "General Belgrano"

Nakon potapanja krstarice "Moskva", komandnog broda ruske Crnomorske flote, pojačano je raketiranje ciljeva u Ukrajini, što se tumači kao osveta za gubitak broda koji je predstavljao ponos ruske ratne mornarice. Ministarstvo odbrane Rusije je, kako prenosi agencija RIA, objavilo da su intenzivirani napadi na Kijev, glavni grad Ukrajine, gde je uništeno vojno postrojenje u kom su se proizvodili raketni projektili.

1 / 5 Foto: Kurir

Udar na moral

- Broj i intenzitet raketnih napada na Kijev će porasti kao odgovor na napade terorističke prirode ili sabotaže na ruskoj teritoriji koje sprovodi nacionalistički režim u Kijevu. Ukupno je pogođeno 13 vojnih objekata u različitim oblastima - rekao je Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane.

Na vezi... Dmitrij Peskov, portparol Kremlja
Na vezi... Dmitrij Peskov, portparol Kremljafoto: EPA/Sergey Guneev Sputnik Kremli

Glavni ruski cilj: Uništenje nacionalista

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je uništavanje "nacionalističkih bataljona" glavni zadatak vojne operacije u Ukrajini. - Najvažnije je da se ipak oslobodi Ukrajina od tih nacionalističkih bataljona. Operacija se nastavlja i zadaci koji su postavljeni su dobro poznati. Oni moraju da budu realizovani i biće. Nema nikakve sumnje - kazao je Peskov. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da je cilj "pomoć ljudima u Donbasu", kao i potpuna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Rusi su tokom noći između četvrtka i petka projektilom tipa "kalibar", ispaljenim s mora, pogodili fabriku PVO sistema. Raketirani su u ciljevi u Harkovu. Gubitak krstarice "Moskva" u vojnom smislu ne predstavlja veliki udarac za rusku armiju (imaju još tri broda te klase), ali predstavlja veliki udar na moral vojske i pojedinačno je najveći gubitak od početka invazije 24. februara.

Spekulacije iz Ukrajine: Potonule i dve nuklearke?

Ukrajinski zvaničnici spekulišu da su s potapanjem krstarice "Moskva" potonula i dva nuklearna projektila. - Na brodu "Moskva" bi mogle biti dve nuklearne bojeve glave - rekao je Mihailo Samus, ukrajinski analitičar. Ukrajinski izvori navode da je 50 članova posade krstarice pokupio jedan turski brod, dok je 14 prevezeno u Sevastopolj, a da se sudbina više od 400 njih još ne zna.

Istovremeno, potapanje "Moskve" predstavlja veliki podstrek za moral ukrajinskih trupa, koje već 51 dan odolevaju mnogo jačem neprijatelju. Ovako veliki ratni brod nije potopljen u ratnom obračunu još od 1982, punih 40 godina, ističu zapadni mediji. Tada je argentinsku krstaricu "General Belgrano" torpedirala i potopila kod Folklandskih ostrva britanska nuklearna podmornica "Konkorer" (Conqueror). Britanski istoričar Evan Modsli, specijalista za rusku istoriju, navodi da je u Rusiji poslednji put potopljena krstarica pre 81 godinu, tokom Drugog svetskog rata.

Moskva, Krstarica Moskva, ruska mornarica, mornarica, grafika
foto: Kurir

Ruska verzija

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je "Moskva" potopljena usled jakog nevremena tokom tegljenja u luku Slavljansk nakon što je teško oštećena u eksploziji posle požara u skladištu goriva. Iz Kremlja tvrde da je svih 510 mornara evakuisano i nije bilo žrtava. Gostujući na televiziji, pojedini ruski zvaničnici pozivali su na bombardovanje Kijeva posle vesti da je "Moskva" potopljena.

Zbog slanja oružja Ukrajini:Nepredvidive posledice

Iz Rusije su uputili pretnje Americi da bi moglo da dođe do "nepredvidivih posledica" ako Vašington i zapadni saveznici nastave da šalju oružje Ukrajini. To je objavio Vašington post pozivajući se na ruski diplomatski izvor u SAD. - Pozivamo SAD i njihove saveznike da zaustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja implicira nepredvidive posledice za regionalnu i međunarodnu sigurnost - rekao je ruski diplomatski izvor.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da će potapanje "Moskve" dovesti do promene strategije i primorati Rusiju da rasporedi dodatna sredstva za odbranu u Crnom moru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track