USKRŠNJE NASILJE U AL AKSI: Gotovo 20 povređenih posle okršaja Palestinaca i izraelske policije na svetom mestu u Jerusalimu VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

bliski istok

USKRŠNJE NASILJE U AL AKSI: Gotovo 20 povređenih posle okršaja Palestinaca i izraelske policije na svetom mestu u Jerusalimu VIDEO

Planeta -


U sukobima na svetom mestu u Jerusalimu između izraelske policije i palestinskih demonstranata povređeno je 17 ljudi.

Samo dva dana nakon nemira na istom mestu, izraelska policija ušla je danas u džamiju Al-Aksa u starom gradu u Jerusalimu kako bi obezbedila put jevrejskim posetiocima nakon što su Palestinci, kako navode, "oskvrnili i oskrnavili" džamiju Al-Aksa. Palestinski zvaničnici optužuju Izrael da pokušava da podeli osetljivo sveto mesto.

Ove godine muslimanski sveti mesec Ramazan, hrišćanska sveta nedelja koja kulminira Uskršnjom nedeljom i jednonedeljna jevrejska Pasha dešavaju se u isto vreme, sa desetinama hiljada posetilaca koji hrle u grad nakon što su ograničenja zbog koronavirusa uglavnom ukinuta.

"Ono što se dogodilo u džamiji Al-Aksa je opasna eskalacija, čije posledice će snositi samo izraelska vlada“, rekao je Nabil Abu Rdeneh, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Policija je saopštila da je ušla u kompleks kako bi olakšala rutinsku posetu Jevrejima svetom mestu i otkrila da su Palestinci nagomilali kamenje i postavili barijere u očekivanju nasilja.

Isterali su Palestince sa širokog otvorenog prostora ispred same džamije u nedelju rano ujutru, dok je desetine Palestinaca ostalo unutar zgrade uzvikujući "Bog je najveći“.

Medicinska služba Palestinskog Crvenog polumeseca saopštila je da je povređeno 17 Palestinaca, uključujući petoricu koji su bili u autobusu koji je kamenovan.

Izraelska policija prijavila je devet hapšenja, a očevici su rekli da su policijske snage do podneva napustile kompleks.

Kompleks na vrhu brda u kojem se nalazi džamija je treće najsvetije mesto u islamu, dok je to najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Brdom hrama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track