SMRTNO OPASNA KRAĐA: U SAD nestao prenosni nuklearni uređaj, vlasti poslale upozorenje građanima
Foto: Shutterstock

sad

SMRTNO OPASNA KRAĐA: U SAD nestao prenosni nuklearni uređaj, vlasti poslale upozorenje građanima

Planeta -

U Pensilvaniji je nestao prenosni nuklearni uređaj koji sadrži radioaktivni materijal i koji bi, ako se njime ne rukuje na propisan način, mogao da predstavlji opasnost za javnost.

Vlasti SAD-a trenutno tragaju za uređajem koji pripada lokalnoj građevinskoj inspekciji KAKS and Company LLC, piše Skaj njuz.

Državna agencija za zaštitu prirodne sredine (DEP) saopštila je da se uređaj, portabl nuklearni merač, često koristi na gradilištima kako bi se procenila "svojstva građevinskih materijala i materijala za podlogu puteva".

Međutim, ako se uređajem ne rukuje na propisan način, građani bi mogli biti izloženi zračenju, upozorila je DEP. Uređaj je staja o vozilu firme za inspekcije ali je to vozilo nedavno ukradeno u Filadelfiji. Kada su ga vlasti pronašle, u njemu nije bilo merača.

Agencija je navela da postoji "mogućnost oštećenja radioaktivnog izvora i širenja kontaminacije" ako dođe do sudara automobila ili ako se na bilo koji drugi način oštete izvori radioaktivnog materijala u uređaju.

"Od velike je važnosti da svako ko ima bilo kakve informacije o izgubljenom nuklearnom meraču odmah kontaktira lokalne vlasti ili DEP. Sve dok se uređaj nalazi na bezbednom i ne pretrpi oštećenja, on ne predstavlja opasnost za javnu bezbednost", rekao je direktor Kancelarije za zaštitu od zračenja Dejvid Olard.

NBC Njuz je preneo da ekološke službe smatraju da je merač možda oštećen tokom ili nakon krađe vozila i da zbog toga vlasti pozivaju sve koji na neki način dođu u kontakt sa uređajem da ga ne diraju i da se odmah jave nadležnima.

Izloženost niskom nivou zračenja možda neće rezultirati neposrednim zdravstvenim problemom, ali može tokom života da poveća rizik od raka, navodi američka Agencija za zaštitu prirodne sredine.

Visoki nivo izloženosti zračenju tokom kratkog vremenskog razdoblja može da izazove mučninu i povraćanje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja