KRALJEVSTVO JAGUARA Drevna civilizacija koja je udarila temelje Majama i Astecima ostavila trag koji je promenio istoriju
Foto: Zdeněk Malý / Panthermedia / Profimedia

istorija

KRALJEVSTVO JAGUARA Drevna civilizacija koja je udarila temelje Majama i Astecima ostavila trag koji je promenio istoriju

Planeta -

Udarili su temelje civilizacijama Srednje Amerike, izgradili prve piramide, prve planske gradove i razvili prvo pismo Novog kontinenta, a onda nestali bez traga.

Nakon što je Kristofer Kolumbo otkrio nova prostranstva koja bi evropske imperije mogle da izrabljuju, za razliku od Severne Amerike nastanjene uglavnom plemenskim savezima kojima je ideja centralizovane vlasti bila neshvatljiva, Latinska Amerika pokazala se idealnom za brzo porobljavanje upravo zato što su već postojale snažne državne strukture.

Međutim, za njih nisu bili zaslužni ni Asteci niti Maje koje su konkvistadori zatekli nego izgubljena civilizacija koja je nestala toliko naglo da je njeno postojanje otkriveno tek posle Drugog svetskog rata.

Ukrotili džunglu i počeli da sade kukuruz

Počeli, su pretpostavlja se, oko 1500. godine u Meksičkom zalivu (današnje meksičke države Verakruz i Tabasko) kao lovačko sakupljačka kultura, međutim i ta vremenska crta se osporava pa neki arheolozi tvrde da su Olmeci stasali 300 godina kasnije.

Međutim, ono što je sigurno da su ubrzo odlučili da iskoriste plodno tle i razvili poljoprivredu i prve gradove.

Najranije urbano naselje bilo je u San Lorencu, a uspeli su da stvore razgranatu trgovačku mrežu koja se protezala sve do Nikaragve.

Trgovali su žadom i opsidijanom, posebnim vulkanskim staklom koje je bilo ključno u izradi alata civilizacije koja nije poznavala metal.

Jedan od brojnih razloga zašto je kultura Olmeca jedinstvena je to što se razvila potpuno samostalno, bez uticaja ili uzora drugih.

Kod svih velikih civilizacija, od Egipta do Kine, od Sumera do Grka, jasno se mogu prepoznati tuđi uticaji, bilo da je u pitanju nasleđe prethodnih gradova i plemena, bilo da su u pitanju elementi preuzeti migracijom i trgovinom.

Olmeci su svoje društvo, religiju i tehnologiju izgradili samostalno.

Otkud džinovske afričke glave usred Amerike?

0672400165, Olmeci
foto: Natalya Erofeeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom 1940-ih, arheolozi su bili zaintrigirani glasinama o džinovskom oku koje viri iz zemlje u džungli južnog Meksika. Ono što su otkrili, promenilo je istoriju pretkolumbovske Amerike.

Kolosalne kamene glave isklesane su u bazaltu i sve imaju unikatne crte lica pa se smatra da su portreti stvarnih vladara. Neke su visoke skoro 3 m, teške od šest pa sve do 40 tona , a kamen od kojeg su one izrađene u nekim slučajevima transportivan je 80 km ili više.

Otkriveno je 17 glava, a njih deset je iz San Lorenca. Vladar često nosi neku vrstu kacige, ponekad pokazuju subjekat kojem jaguarove šape vise preko čela, predstavljajući jaguarovo krzno kao simbol političke i verske moći.

Činjenica da ove gigantske skulpture prikazuju samo glavu se možda može objasniti verovanjem u mezoameričkoj kulturi prema kome je samo glava ta koja nosi dušu.

Najveća misterija, ipak, nije ni kako su Olmeci, koji nisu poznavali metal, oblikovali džinovske glave niti kako su tačno prevozili ogromne kamene blokove.

Zagonetka koja muči antropologe, a teoretičarima zavere daje vetar u leđa su crte lica koje su Olmeci tako precizno oblikovali u kamenu.

Glave nemaju indijanske crte lica, nego izražene debele usne, spljoštene velike noseve i ostala obeležja afričkog genotipa.

Dok neki ističu kako je u pitanju isticanje (do nivoa karikature) crta lica koje su i danas uočljivi na tom području (u prilog tome ide i kako kamene glave blago gledaju u krst), drugima je to jasan dokaz drevne komunikacije s Afrikom.

Kao dodatan dokaz navode i piramide, koje su Olmeci prvi gradili u Americi, iako je evolucija piramida, od groblja do poznate strukture prilično jasna i u Egiptu i u Americi.

Džungla pojela dokaze

Dodatni veo misterije na Olmeke baca i sama klima zemlje kojom su vladali. Negostoljubiva džungla i kiselo tlo uništili su većinu ostataka civilizacije koja je cvetala gotovo 1000 godina, od 1200. do 400. p.n.e., i većina onoga što je o njima poznato i otkriveno je preko odjeka olmečke kulture kod Maja i Asteka.

I sam naziv "Olmeci" zapravo je astečki naziv, u doslovnom prevodu "ljudi gume".

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track