BITKA ZA MARIJUPOLJ SKORO JE ZAVRŠENA Pogledajte detaljnu mapu gde se vode gradske borbe! 400 stranih boraca opkoljeno
Foto: Kurir

stigli iz 63 države

BITKA ZA MARIJUPOLJ SKORO JE ZAVRŠENA Pogledajte detaljnu mapu gde se vode gradske borbe! 400 stranih boraca opkoljeno

Planeta -

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je informaciju da se u redovima ukrajinske vojske bori 6.824 strana plaćenika iz čak 63 zemlje sveta, koji su došli u Ukrajinu da se bore za vladu Volodimira Zelenskog.

Od tih 6.824 strana borca, njih 1.035 je ubijeno, dok je nekoliko hiljada i dalje prisutno u Ukrajini. Od tog borja 400 stranih boraca se nalazi u opkoljenom Marijupolju, gde odbijaju predaju ruskoj vojsci, koja svakog dana steže obruč oko njih.

Grafika, Marijupolj, Grafika Marijupolj
foto: Kurir

Svi oni su kako je izjavio portparol Ministarstva odbrane RF general-major Igor Konašenkov u pitanju su strani plaćenici, a prema informacijama sa terna osim gorepomenutih 1.035 ubijenih, 912 stranih boraca je pobeglo, dok njih 4.877 je i dalje aktivno i nalaze se u gradovima Kijevu, Harkovu, Odesi, Nikolajevu i Marijupolju.

Večina njih prema Konašenkovim rečima uključena je u nacionalističke bataljone poput "Azova" i "Ajdara".

Što se tiče Marijupolja svi oni nalaze se u poslednjem ukrajinskom uporištu u tom gradu u čeličani "Azovstal", koja se prostire na površini od 11 kvadratnih kilometara dodaje general Konašenko.

Lista zemalja odakle dolaze strani borci

Prema ruskim vojnim informacijama največi broj stranih boraca je iz Poljske njih 1717; odmah iza SAD sa 1.500 svojih državljana, tu su ubrojani i Kanađani i Rumuni.

Oko 300 boraca došlo je iz Velike Britanije i Gruzije, a njih 193 iz Sirije i to severnog dela koji kontroliše Turska.

Kako Košenko kaže ovde dominiraju uglavnom evropske države, a kao detalj Košenko navodi i informaciju da su ruske jednice prateći radio saobraćaj iz opkoljene fabrike registrovali komunikaciju čak na šest stranih jezika.

Nakon predaje više od 1.000 pripadnika ukrajinske 36. brigade marinaca u Željezari Iljič u Mariupolju ranije ove sedmice, što Ukrajina negira, ruska vojska je braniocima na Azovstalju ponudila posljednju šansu da polože oružje i predaju se u nedjelju, što su oni odbili.

- Da vas podsetim da strani plaćenici nemaju status ’boraca’ po međunarodnom humanitarnom pravu“, rekao je Konašenkov i dodao.

- Oni su došli u Ukrajinu da zarade novac ubijajući Slovene. Dakle, najbolje što ih čeka je krivična odgovornost i duge zatvorske kazne.

Na početku ruskog napada na Ukrajinu, vlada u Kijevu je pozvala strane borce da im se pridruže u bobri. Potencijalni regruti počeli su da se prijavljuju za Međunarodnu legiju.

Međutim posle raketnog napada na centar za obuku Javoriv, regrutacija je iznenada postala vezana samo za one koji imaju borbeno iskustvo, a aprilu mesecu potpuno obustavljena.

- Uništeno je do 180 stranih plaćenika i velika količina stranog oružja“, rekao je tada general Konašenkov.

Portparol ukrajinske takozvane „Međunarodne legije“ rekao je kanadskim medijima da slanje neobučenih dobrovoljaca na front postaje više prepreka nego pomoć, a zalihe vatrenog oružja i municije su pri kraju.

Slučaj britanskog plaćenika Adina

Prvi zarobljeni strani borac u Marijupolju bio je Britanac Adin Aslin koji je bio pripadnik mornaričke pešadije ukrajinske vojske. Kada se predao on je prikazan pred kamerama, gde je otovoreno pričao o svom učešću u ratu.

Ruska televizija, koja je intervjuisala zarobljenog Britanca, opisala je Aslina kao „britanskog plaćenika“ koji se borio na strani nacista u Mariupolju. Oni su na internetu podelili deo intervjua koji su ruski mediji vodili sa Britancem, u kojem on govori o svojoj jedinici i vojsci.

- Sve vreme sam proveo u bunkeru jer sam se uplašio. Bio je i jedan Marokanac i jedan Hrvat. Bio je i još jedan Britanac, rekao je on sa lisicama na rukama i dodao da nije baš želeo da se tuče. Ali treba napomenuti da je ruski predsednik ranije zapretio da će bilo kakve strane trupe ili t. i. „strani plaćenici“ su bili strože tretirani.

- Nadam se da bi moglo doći do razmene zarobljenika“, rekla je njegova majka, koja je uverena da je njen sin sigurno uplašen kao i cela njegova porodica.

Hvatanje redova Šona

Ruske snage su uhvatile drugog britanskog borca u Ukrajini dok je branio opkoljeni grad Mariupolj i on prikazan je na TV-u. Bivši vojnik britanske vojske Šon Piner (48), služio je isto u mornaričkoj pešadiji Ukrajine nakon što se oženio Ukrajinkom i od ruskog napada bio je u velikoj meri uključen u borbu protiv ruske invazije.

- Ja sam Šon Piner. Ja sam državljanin Ujedinjenog Kraljevstva. Uhvaćen sam u Mariupolju. Ja sam deo 36. brigade, 1. bataljon ukrajinskih marinaca. Borio sam se u Mariupolju pet do šest nedelja, a sada sam u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Njegovo hapšenje je usledilo nakon što je Rusija u utorak zaplenila 28-godišnjeg bivšeg radnika za negu Ejdena Aslina. Takođe se borio u Ukrajini u istim rovovima izvan Mariupolja kao i Piner.

Postoji zabrinutost za njegovu bezbednost zbog straha da bi Kremlj mogao da ga tretira kao špijuna.

Kurir.rs/RT/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track