DA LI RUSI KRIJU VELIKU TAJNU MOSKVE? Na potopljenom brodu se nalazio i deo NEPROCENJIVE HRIŠĆANSKE RELIKVIJE?!
Foto: Wikipedia

bila deo ruske Crnomorske flote i jedan od najvećih ruskih brodova

DA LI RUSI KRIJU VELIKU TAJNU MOSKVE? Na potopljenom brodu se nalazio i deo NEPROCENJIVE HRIŠĆANSKE RELIKVIJE?!

Planeta -

Pojedini izvori tvrde da se na ruskom brodu "Moskva" nalazio deo jedne od najznačajnijih relikvija u hrišćanskom svetu

Ruski ratni brod “Moskva”, klase krstarica, sada leži na dnu Crnog mora. Moguće je da je brod nosio komad Istinskog krsta, neprocenjivu relikviju za koju neki hrišćani veruju da je komad drveta uzet sa krsta na kome je razapet Isus Hrist.

“Moskva“ je bila deo ruske Crnomorske flote i jedan od najvećih brodova u celoj njenoj mornarici.

Kako tvrde Ukrajinci, u “Moskvu” je udarila protibrodska krstareća raketa “Neptun”, koja je na kraju dovela i do njenog potonuća. Rusija je priznala da je brod potonuo, ali ne i da ga je Ukrajina pogodila projektilom.

Kako god da je stigla tamo, “Moskva” sada tone na dno mora i sa sobom verovatno nosi deo Istinitog krsta. Ruska novinska agencija TASS je 2020. izvestila da je Ruska pravoslavna crkva nabavila deo krsta i da će ga postaviti na pomenuti brod.

“Ova relikvija je nekada pripadala katoličkoj crkvi, ali su je kupili anonimni pokrovitelji umetnosti, i njihova volja je bila da pošalju relikviju Crnomorskoj floti. "Moskva" ima kapelu u kojoj se održavaju bogosluženja”, rekao je za Tass Sergij Haljuta iz Ruske pravoslavne crkve, a prenosi VICE.

Upotreba relikvija kao što je ovaj navodni deo Istinskog Krsta datira još iz srednjeg veka kada su ih hrišćanske crkve koristile da privuku parohijane i hodočasnike na određena verska mesta. Delovi istinskog Krsta se obično predstavljaju kao komadi drveta ugrađeni u kitnjaste krstove ili verska umetnička dela. Ruska pravoslavna crkva ima bliske odnose sa vojskom. Sveštenstvo često komunicira sa vojnicima i blagosilja oružje - od puške do nuklearnog naoružanja.

Nemoguće je znati da li je komad Istinitog Krsta spašen sa “Moskve”. Međutim, trebalo je dosta vremena da potone, a posada se evakuisala pre samog potonuća. Sasvim je moguće da je neko prepoznao vrednost relikvije i izvukao je sa broda koji tone.

Istinski Krst takođe poznat i kao Životvorni Krst, je naziv za fizičke ostatke drvenog krsta za koga se veruje da je na njemu, prema hrišćanskoj tradiciji, razapet Isus. Mnoge crkve danas posjeduju fragmentarne ostatke za koje se po tradiciji tvrdi da potiču od Istinskog Krsta. Njihova autentičnost nije opšte prihvaćena od svih hrišćanskih vernika. Srednjovekovne legende vezane uz Istinski Krst se značajno razlikuju u katoličkim i pravoslavnim tradicijama.

Podsećanja radi, veruje se da je stotine mornara poginulo na ruskoj krstarici "Moskva" nakon nakon što su je pogodili ukrajinski projektili, a najnoviji izveštaji kažu da je poginulo samo nekoliko desetina članova posade, od kojih je 510 spaseno pre nego što je "Moskva potonula", piše britanski Telegraf. Ruskoj vojsci je trebalo skoro ceo dan da prizna gubitak ponosa svoje crnomorske flote, u početku tvrdeći da je krstaricu zahvatio požar posle eksplozije i da je izvučena na obalu. Sjedinjene Američke Države su u međuvremenu potvrdile da su krstaricu pogodile dve ukrajinske rakete. Veruje se da je reč o protivbrodskim projektilima klase Neptun. Kremlj je kasnije priznao da je "Moskva" potonula, ali je tvrdio da je to bilo zbog uzburkanog mora.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da je uspelo da evakuiše svih 510 članova posade sa broda i da su prebačeni u luku Sevastopolj. Reč "cela" je kasnije uklonjena iz članka koji je objavila državna agencija Tass, u kojem je prvobitno stajalo da je cela posada evakuisana.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track