PUTINOVI AVIONI SUDNJEG DANA! Evo šta će biti njihova uloga u slučaju RAZORNOG NUKLEARNOG NAPADA!
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Letelice za prevoz ruskog državnog vrha

PUTINOVI AVIONI SUDNJEG DANA! Evo šta će biti njihova uloga u slučaju RAZORNOG NUKLEARNOG NAPADA!

Planeta -

Avioni “Sudnjeg dana” će biti u pratnji borbenih aviona. Osim na kokpitu predviđeno je da ova dva aviona nemaju prozore

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je izgradnju dva nova takozvana aviona “Sudnjeg dana“ još u julu 2021. godine, koji funkcionišu kao komandni i kontrolni centri u slučaju razornog nuklearnog sukoba.

Letelice su namenjene za prevoz ruskog državnog vrha na sigurno mesto u slučaju napada i omogućiće im da ostanu u kontaktu sa ruskim oružanim snagama.

Avioni “Sudnjeg dana” će biti u pratnji borbenih aviona. Osim na kokpitu predviđeno je da ova dva aviona nemaju prozore, objavio je Njujork Post u julu 2021. godine.

Državna novinska agencija RIA Novosti izvestila nedavno da je u toku gradnja prvog od dva aviona u centralnom ruskom gradu Voronježu. U izveštaju se napominje da postoji mogućnost izgradnje i trećeg aviona.

Novi avioni biće zapravo modifikovani avioni Iljušin Il-96 i zameniće postojeće Iljušin Il-80 koji su služili istoj svrsi još od osamdesetih. RIA Novosti su javile su da se očekuje da će novi avioni imati dvostruki domet leta svojih prethodnika i omogućiće vrhu Kremlja da izdaje naređenja kopnenim, podmorničkim i vazdušnim bacačima nuklearnih raketa u dometu većem od 3.700 milja.

Decembra 2020. godine, neko je iz jednog od trenutnih aviona “Sudnjeg dana” odneo elektronska opremu. Iako su vlasti sumnjale da su to uradili obični lopovi koji su u opremi tražili plemenite metale - poput zlata i platine – ovakva krađa je bio bezbednosni propust za Kremlj.

Vest o izgradnji novih aviona “Sudnjeg dana” stigla je nekoliko sati nakon što je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi na Tviteru objavio video zapis o punjenju gorivom američkog aviona E-4B u vazduhu.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track