RUSI TVRDE: Zauzeli smo Marijupolj! Putin čestitao Šojguu i naredio: "Ne ulazite u čeličanu Azovstalj" UKRAJINA ne potvrđuje pad!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

rat u ukrajini

RUSI TVRDE: Zauzeli smo Marijupolj! Putin čestitao Šojguu i naredio: "Ne ulazite u čeličanu Azovstalj" UKRAJINA ne potvrđuje pad!

Planeta -

Rusija, kako prenose strani mediji, tvrdi da je zauzela opkoljeni južni lučki grad Marijupolj, sa izuzetkom metalurške fabrike Azovstalj, gde se nalazi oko 2.000 ukrajinskih boraca.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se fabrika blokira, ali je otkazao planove za napad, prenosi britanski Gardijan.

Rojters je preneo kratke citate ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o razvoju događaja preko novinske agencije Interfaks.

Prema izveštajima, ministar odbrane je rekao: Rusija je zauzela Marijupolj. Situacija je mirna, otvara se put za povratak civila.

Šojgu je rekao da je Rusija evakuisala više od 142.000 civila iz Marijupolja, te je tvrdio je da se 1.478 ukrajinskih boraca već predalo, ali više od 2.000 ukrajinskih boraca i dalje brani metalurški kombinat Azovstalj.

On je rekao da je fabrika Azovstalj blokirana.

Kadirov sinoć najavio da će pre ili posle ručka ruske snage zauzeti čeličanu Azovstal u Marijupolju

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da će ruske snage u četvrtak imati potpunu kontrolu nad čeličanom Azovstal u Marijupolju.

- Pre ručka ili nakon ručka, Azovstal će biti u potpunosti pod kontrolom snaga Ruske Federacije, rekao je u audio poruci objavljenoj pred ponoć na internetu, preneo je Rojters.

On je rekao da je "sve spremno".

- Sve je spremno, strategija je spremna, vojnici su spremni, samo treba vremena i to je to, rekao je Kadirov.

Nijedna od ovih tvrdnji nije nezavisno verifikovana.

Još nije bilo izjava sa ukrajinske strane da ove izjave potvrdi ili demantuje.

U izveštajima se dalje navodi da je Putin čestitao Šojguu na uspešnoj operaciji i dao instrukcije da nema potrebe za jurišom na fabriku Azovstal, već da je treba blokirati tako da ni ''muva'' ne može da prođe.

Putin je ponovio rusku garanciju za živote onih u fabrici Azovstal ako se predaju. Ukrajinske snage su više puta odbijale da predaju svoju poziciju tamo.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:53

UŽIVO 57. dan rata u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track