KRALJIČINA PROSLAVA Elizabeta će 96. rođendan obeležiti na mestu koje je posebno voleo njen suprug!
Foto: Henry DALLAL / AFP / Profimedia

velika britanija

KRALJIČINA PROSLAVA Elizabeta će 96. rođendan obeležiti na mestu koje je posebno voleo njen suprug!

Planeta -

Kraljica će u četvrtak u Sandringemu proslaviti 96. rođendan.

Britanska monarh sa najdužim vladavinom otputovala je helikopterom do svog imanja u Norfolku, gde će joj se pridružiti porodica i prijatelji.

Očekuje se da će ostati u vikendici na imanju koje je posebno voleo njen pokojni suprug, princ Filip.

Objavljena je i fotografija povodom rođendana, koja prikazuje kraljicu sa dva ponija i što pokazuje njeno veliko interesovanje za konje, piše BBC.

Slika je snimljena u zamku Vindzor, gde kraljica sada uglavnom boravi, i prikazuje je sa dva Fel ponija, koji će se pojaviti na predstojećoj Kraljevskoj izložbi konja u Vindzoru.

Rođendanske želje

Princ Hari je u jednom američkom TV intervjuu sugerisao da kraljica možda umanjuje značaj toga, rekavši da "nakon određenih godina vam dosade rođendani".

Kraljica je bila u Sandringemu ranije ove godine kada je obeležila svoje stupanje na tron 1952. godine.

Rođena je 1926. godine, ne u kraljevskoj rezidenciji, već u londonskoj gradskoj kući u ulici Bruton, gde je prvo živela sa ocem i majkom, koji su postali kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta.

Premijer Boris Džonson i lider laburista Kir Starmer čestitali su joj takođe rođendan.

Kraljica je poslednjih meseci imala problema sa pokretljivošću i morala je da propusti brojne događaje, uključujući crkvenu službu tokom Uskrsa.

Njeno jedino javno pojavljivanje ove godine, van njenih rezidencija bilo je na službi zahvalnosti za princa Filipa u Vestminsterskoj opatiji.

Kraljičin 96. rođendan označava još jedno doba bez presedana za nju, u godini u kojoj je postala prvi monarh koji je proslavio platinasti jubilej od 70 godina na tronu.

Prethodni najdugovečniji monarsi bili su kraljica Viktorija i Džordž III, koji su živeli do 81. godine.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, kraljica je jedna od oko 124.000 ljudi u starosnoj grupi od 95 do 99 godina u Velikoj Britaniji, od kojih su skoro tri četvrtine žene.

Barbi lutka koja slavi nasleđe kraljice biće puštena u sećanje na njen platinasti jubilej.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track