SAD ISPORUČILE SVOJE MIG-29 UKRAJINI! Avioni nisu u letnom stanju, ali biće korišćeni za rezervne delove i opravku!
Foto: Kurir/A.M.

NAORUŽAVANJE UKRAJINSKE VOJSKE

SAD ISPORUČILE SVOJE MIG-29 UKRAJINI! Avioni nisu u letnom stanju, ali biće korišćeni za rezervne delove i opravku!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države saopštile su u sredu da su Ukrajini donirali dodatne borbene avione iz drugih zemalja osim SAD za dodatne delove, kji će omogućiti Ukrajini da podignu što više prizemljenih aviona u vazduh. Ovako je zvučalo zvanično saopštenje.

Međutim, kako to biva, pojedini mediji su to naravno iskrivili i saopštili da su SAD donirali borbene avione Ukrajini!

A, onda oglasilo se i ukrajinsko ratno vazduhoplovostvo, koje je saopštilo da Ukrajina nije dobila nijedan novi avion, ali da je opremljena rezervnim delovima i komponentama koje bi omogućile da se njihovi avioni opreme za rat.

O čemu je zapravo reč, neko bi upitao? Šta se iza svega ovoga krije.

Naime, ispostavilo se da su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini lovce MiG-29, koje su još 1997 godine kupili od Moldavije, da ne bi pali u ruke Irana. Radilo se o 21 primerku borbenih aviona u verziji 9.13 i 9.51 dvosed koji su ostali u toj zemlji posle raspada Sovjetskog Saveza.

Moldavija je inače nasledila puk sa 35 lovca MiG-29 i četiri obučena pilota za let na tim letelicama. Moldavci su kako bi došli do keša prodali Jemenu 1994. četiri lovca MiG-29. Ta akcija je prošla neslavno jer posle četiri dana od početka angažovanja jedan 29 je oboren, a dva nisu u celosti ni bila sklopljena.

Godine 1996. vlasti Moldavije obavestile su Vašingtonsku administraciju da su u kontaktu sa Iranom, u vezi sa dogovorom o kupovini lovaca MiG-29. Pre toga, iranska vojska takođe ima u službi MiG-29. Ti MiG-29, sa 14 iz Moldavije, biće nadograđeni u odnosu na starije verzije. Administracija Bila Klitnona se u to vreme plašile da bi MiG-29 mogao pasti u ruke neprijatelja i da bi ga Teheran koristio kao vozilo za nošenje nuklearnog oružja.

Iz tog razloga, SAD su odlučile da uskoče u ovoja posao. Godine 1997., SAD su zaključile ugovor o kupovini 21 lovca MIG-29 u različitim varijantama iz Moldavije, uključujući i 14 verzije MiG-29S.

Zauzvrat, Moldavija je dobila 40 miliona dolara u gotovini zajedno sa humanitarnom pomoći i nesmrtonosnim oružjem od Sjedinjenih Država. Tako je administracija u Vašingotnu kupila 21 primerak, koji su početkom 1998 rasklopljeni i u krcani u transportne avione C-17 Globmaster i prebačeni preko Atlantika u SAD. Na taj način američko vazduhoplovostvo je došlo do preko potrebnih letleica za obuku američki pilota u potencijalnom sukobu sa neprijateljskim letelicama. Naime američki piloti su dobili priliku da u realnim uslovima uvežbavaju borbu protiv lovca MiG-29 koji je dalje važio tad za opasnog protivnika zapadnim borbenim avionima.

Međutim, ratna slava ovom avionu ako se iuzume obaranje aviona za prevoz kubasnih izbeglica nije bila naklonjena.

S duge strane kad su ovim američkim 29 istekli svi resursi i oni su prizmeljeni i za njih se nije ni znalo dok se nije dogodio rat u Ukrajini, kad je ponovo krenula saga o doniranju letelica MiG-29 Ukrajini i traženju potencijalnih kandidata. Naravno od toga nije bilo ništa, jer nijedna članica NATO koja je posedovala ove letelice nije htela da uđe u direktni sukob sa Rusijom.

SAD su se konačno setili tih letelica, koje nisu bile u letnom stanju i one su jedino mogle biti donirane Ukrajini kao izvor rezervnih delova, što je najverovatnije i učinjeno. Koliko će to pomoći vlastima u Kijevu u zaustavljanju ruske ofanzive je pravo pitanje.

Inače ukrajinsko ratno vazduhoplovostvo u svom naoružanju imalo je manje od 240 borbenih lovaca MiG-29. Od ostalih članica NATO jedino operatine lovce MiG-29 ima Poljska (27) i Slovačka (21) i Bugarska (20). Rumunija je davno povukla iz operativne upotrebe svojih 18 primeraka.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track