JEDAN OD NAJSTARIJIH AKTIVNIH RATNIH BRODOVA U AKCIJI: Rusija šalje Komunu, 110 godina star brod da istraži olupinu Moskve?
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

JEDAN OD NAJSTARIJIH AKTIVNIH RATNIH BRODOVA U AKCIJI: Rusija šalje Komunu, 110 godina star brod da istraži olupinu Moskve?

Planeta -

Otkako je potopljena ukrajinskim projektilima 13-14. aprila, analitičari su pratili da li će početi operacija spasavanja Moskve. Nekada moćna krstarica klase SLAVA je najveći ratni brod koji je izgubljen u borbi proteklih decenija. A njegov gubitak je i strateški i simboličan.

Čini se da akcija spasavanja, ili makar ispitivanja, "Moskve" kreće i tu akciju će, kako navodi H I Saton, vojni analitičar specijalizovan za pomorska pitanja predvoditi vrlo neobičan, 110 godina star spasilački brod "Komuna".

Jedan od najzanimljivijih brodova ruske mornarice, Komuna je položena 1912. a porinuta 1913. godine.

Neobičan raspored katamarana omogućio joj je da male podmornice nosi između jedara. Prvobitno je bila namenjena podizanju pogođenih podmornica u ovom području.

Kako su podmornice rasle u veličini i sazrevala tehnologija spasavanja i spašavanja, postala je zastarela. Međutim, male spasilačke podmornice su mogle da se nose i rasporede preko centralnog bunara, pa je brod živeo. Gotovo je sigurno jedan od najstarijih aktivnih ratnih brodova bilo koje veće mornarice, navodi Saton.

Prema njegovim rečima, Komuna može da podigne i velike delove olupina, iako je Moskva verovatno prevelika. Ali elementi kao što su raketne cevi bi mogli biti spašeni na ovaj način.

Komuna će verovatno nositi podmornicu za duboko ronjenje i to AS-28, vozilo za spasavanje pod dubokim potapanjem (DSRV) klase Projekt 1855 Priz.

Ova podmornica od 55 tona može da zaroni do dubine od 1.000 metara, što je daleko više od dubine vode iznad Moskve, navodi Saton.

Ruska mornarica takođe ima brod za okeanografsko istraživanje klase Projekt 11982 u Crnom moru. U istragu je možda uključen i Lagoda, ali to još nije potvrđeno, dodao je on.

U ovom trenutku može samo da se spekuliše da li će Rusija pokušati da podigne olupinu. U svakom slučaju, trenutna operacija je verovatno samo istraga. Ili ograničeno spašavanje ključnih delova, smatra analitičar.

Saton upozorava da će brod star više od jednog veka biti u opasnosti jer će, uprkos godinama i romantici, biti legitimna pomorska meta.

Ruske snage uništile su jedinstveni avion An-225, najveći avion na svetu. Bilo bi žalosno da ovaj brod ide istim putem, zaključio je Saton.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track