MAKRON POSLE DEBATE SA MARIN LE PEN UČVRSTIO PREDNOST: I dalje je arogantan, ali je bio uverljiv!
Foto: Profimedia

francuski izbori

MAKRON POSLE DEBATE SA MARIN LE PEN UČVRSTIO PREDNOST: I dalje je arogantan, ali je bio uverljiv!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron otklonio je veliku prepreku na putu do reizbora borbenim nastupom u debati protiv kandidatkinje desnice Marin Le Pen, pokazuju ankete.

Prema anketama, većina gledalaca TV duela smatra da je Makron bio pobednik debate, iako ga i dalje smatraju arogantnim.

Iako je Le Pen delovala uglađenije i staloženije nego u debati na prethodnim predsedničkim izborima 2017. godine, Makron je krenuo u ofanzivu zbog njenih veza sa Moskvom, politike prema Evropskoj uniji i ekonomskog programa.

Oko 59 posto gledalaca smatra da je Makron bio uverljiviji u debati održanoj četiri dana pre drugog kruga predsedničkih izbora u nedelju, pokazala je anketa rađena za BFM TV.

Iz toga proizlazi da gotovo trosatno sučeljavanje neće promeniti ishod izbora jer Makron uživa vodstvo po svim anketama.

Ankete pokazuju da se Makronova prednost povećala od prvog kruga izbora 10. aprila i da je sada 10-14 procentnih poena ispred Le Pen.

Analitičari se slažu da debata nije promenila situaciju u korist Marin Le Pen.

"Da, Emanuel Macron je pobedio, ali njegova protivnica je izbegla ponavljanje prethodne katastrofe", ocenio je bivši francuski ambasador u UN Žerar Aro. "Ova rasprava je ne diskvalifikuje kao ona iz 2017, ali joj ne pomaže ni da smanji jaz", dodao je.

U ofanzivi tokom većeg dela rasprave, Makron je najviše kritikovao Marin Le Pen zbog uzimanja ruskog kredita za kampanju iz 2017.

"Govorite o svom bankaru kada govorite o Rusiji, to je problem", poručio je Makron protivkandidatkinji. "Zavisite od ruske moći, zavisite od Putina", dodao je.

Iako Makron uživa prednost, činjenica da 3 od 10 birača ne namerava da izađe na glasanje ili još nisu odlučili za koga će glasati, znači da izborno iznenađenje ne može biti otpisano.

Očekuje se da će na izbore izaći između 72 i 74 posto birača, što bi bio najniži odaziv od drugog kruga predsedničkih izbora 1969.

Prema anketi agencije Ipsos za Frans Info i Parizijen, sprovedenoj na uzorku od 1600 birača, Makron bi mogao da pobedi sa 57 posto glasova, a očekuje se da će na birališta u drugom krugu izbora izaći oko 73,5 posto birača.

Makron je u petak održao skup u srednjevekovnom selu Fižak u južnoj Francuskoj, a biračima je poručio da su nedeljni izbori plebiscit o budućnosti zemlje.

“24. aprila ćemo imati referendum za ili protiv Evrope. Mi želimo Evropu”, rekao je Makron i dodao da se tada održava i referendum "za ili protiv sekularne, ujedinjene i nedeljive Francuske".

U intervjuu za BFM TV Makron je uporedio izbore sa situacijom uoči američkih izbora na kojima je pobedio Donald Tramp, upozorivši da vođstvo u anketama nije garancija pobede.

"Idući dan su se probudili sa mamurlukom", rekao je Makron.

Pojasnio je da je situacija u Francuskoj slična jer se odlučuje o temeljnom smeru zemlje, a ukazao je i na neuspehe anketa da predvide ishod američkih izbora i referenduma o Bregzitu 2016.

Rekao je i da je činjenica da će Marin Le Pen dobiti više glasova nego na prethodnim predsedničkim izborima, njegov neuspeh.

Na prethodnim izborima Makron je dobio 66,10 posto glasova, a Le Pen tek 33, 90 posto.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track