POSETA OBAVIJENA TAJNOM Blinken i Ostin u Kijevu obećali veću vojnu pomoć
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI

rat u ukrajini

POSETA OBAVIJENA TAJNOM Blinken i Ostin u Kijevu obećali veću vojnu pomoć

Planeta -

SAD su najavile, na kraju posete državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Pentagona Lojda Ostina Kijevu, novu vojnu pomoć Ukrajini i obnovljanje diplomatskih poslova u toj zemlji.

Dolazak i odlazak najviših američkih zvaničnika u glavni grad Ukrajine je od početka ruske invazije u februaru bio obavijen tajnom, iz bezbednosnih razloga.

Tokom jučerašnje posete Blinken i Ostin preneli su ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i njegovim savetnicima da će SAD obezbediti više od 300 miliona dolara u vidu stranog vojnog finansiranja i da su odobrile prodaju municije u vrednosti od 165 miliona dolara.

Oni su takođe rekli da će Bajden uskoro objaviti koga imenuje za ambasadora u Ukrajini i da će američke diplomate koje su je napustile pre početka rata početi da se vraćaju naredne nedelje. Američka ambasada u Kijevu će za sada ostati zatvorena.

Zelenski je u subotu objavio da će se sastati sa američkim zvaničnicima u Kijevu u nedelju ali je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena odbila to da potvrdi iako je planirana pre više od nedelju dana.

Novinarima koji su putovali sa Ostinom i Blinkenom u Poljsku zabranjeno je da izveštavaju o putovanju dok nije zavšeno, i nije im dozvoljeno da ih prate na putu iz Poljske u Ukrajinu. Takodje im je zabranjeno da govore gde su u jugoistočnoj Poljskoj čekali povratak visokih američkih zvaničnika, a kao razlog navedene su bezbednosne mere.

Ostin i Blinken objavili su da je ukupno strano vojno finansiranje za Ukrajinu i 15 saveznih partnerskih zemalja 713 miliona dolara, a oko 322 miliona dolara odredjeno je za Kijev. Ostatak će biti podeljen medju zemljama članicama NATO i drugim zemljama koje su obezbedile Ukrajini najpotrebniju vojnu pomoć od početka rata sa Rusijom, rekli su zvaničnici.

Ovakvo finansiranje razlikuje se od prethodne američke vojne pomoći Ukrajini, nije donacija iz zaliha američkog ministarstva odbrane već gotov novac koji te zemlje mogu da upotrebe da nabave opremu koja im može biti potrebna.

S tim novim novcem, uz prodaju municije koja odgovara oružju iz sovjetskog vremena koje Ukrajinci koriste u vrednosti od 165 miliona dolara, ukupna američka vojna pomoć od početka ruske invazije dostiže 3,7 milijardi dolara.

Zelenski je prethodno pozvao Amerikance da ne "dođu praznih ruku".

Američki zvaničnici rekli su da veruju da će nova vojna pomoć zadovoljiti bar neke od hitnih zahteva za njeno povećanje.

Nova artiljerijska oruđa i dalje se brzo isporučuje ukrajinskoj vojsci koja se obučava za njenu upotrebu u susednim zemljama, naveli su zvaničnici.

Na diplomatskoj strani Blinken je rekao Zelenskom da će Bajden objavili da imenuje dugogodišnjeg diplomatu Bridžit Brink za novu američku ambasadorku u Ukrajini.

Ona je od 2019. bila ambasador u Slovačkoj, a prethodno je bilka diplomata u Srbiji, na Kipru, u Gruziji i Uzbekistanu, kao i u Nacionalnom savetu za bezbednost Bele kuće. Za to imenovanje potrebna je i potvrda američkog Senata.

Blinken je takođe rekao ukrajinskom ministru spoljnih poslova da će mali broj američkog diplomatskog osoblja iz sada zatvorene američke ambasade u Kijevu koji su se privremeno prebacili u Poljsku, iz kancelarija u Lavovu narednih dana početi svakodnevno da putuju do Lavova.

SAD procenjuje bezbednosnu situaciju i ponovo će otvoriti svoju ambasadu u Kijevu čim bude moguće, naveli su zvaničnici.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja