KAD AUTOBUS POSTANE BACAČ PLAMENA: Evo šta je ostalo posle eksplozije rezervoara CNG na krovu vozila! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

drama

KAD AUTOBUS POSTANE BACAČ PLAMENA: Evo šta je ostalo posle eksplozije rezervoara CNG na krovu vozila! VIDEO

Planeta -

U ovom trenutku svi znamo da je automobilska industrija na putu elektrifikacije – sve zbog štetnih efekata sagorevanja fosilnih goriva. Ali osim prelaska na EV, postoje načini da se izbegnu fosilna goriva i da se i dalje koriste motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Jedan od tih načina je korišćenje komprimovanog prirodnog gasa (CNG). Za njih se tvrdi da su ekološki prihvatljiviji od fosilnih goriva i da proizvode mnogo manje štetnih emisija. Međutim, baš kao i benzin, CNG-ovi imaju rizik od curenja i požara. I da, oni su katastrofalni, kao što se vidi na video snimku ispod.

Prema izveštajima, mučan incident dogodio se u Peruđi u Italiji. Autobus na snimku je bio Irisbus Iveco Citiclass sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i rezervoarima za gorivo na CNG postavljenim na krovu. Kao što vidite, autobus se pretvorio u bacač plamena koji je bljuvao vatru u tri pravca. Uzrok curenja nije otkriven.

Srećom, u autobusu nije bilo putnika. U vozilu je bio samo mehaničar/vozač, koji je uspeo da izađe iz vozila pre nego što su stvari pošle po zlu. Međutim, posle požara od autobusa je ostala samo ljuštura.

Komercijalna vozila i autobusi na CNG su popularni u Evropi (naročito u Italiji i Grčkoj) zbog svojih ekoloških prednosti u poređenju sa fosilnim gorivima. Osim toga, oni takođe imaju bolji domet od svojih električnih kolega plus ne moraju neko vreme da miruju da bi napunili baterije.

Izveštaji kažu da ovo nije prvi put da je autobus na CNG eksplodirao u Evropi. Međutim, poslednj sličan incident se desio u Holandiji 2012. godine.

Kurir.rs/umbriaon.it

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track