PEKING U STRAHU OD KORONE: Zbog 33 slučaja zaraze, kineskoj prestonici preti totalni karantin! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

pandemija

PEKING U STRAHU OD KORONE: Zbog 33 slučaja zaraze, kineskoj prestonici preti totalni karantin! VIDEO

Planeta -

Zbog 33 slučaja korona virusa, Peking strahuje od potpunog zatvaranja, u zavisnosti od rezultata masovnih testiranja koja će biti sprovedena na gotovo čitavom području grada, gde živi oko 22 miliona ljudi.

U ponedeljak je počelo testiranje samo u jednom, najmnogoljudnijem delu grada. Ali nakon što su saznali samo deo rezultata testiranja, gradske vlasti su odlučile da do subote budu testirani stanovnici u još deset gradskih četvrti i jednoj privrednoj zoni.

U ponedeljak su otkrivena 33 nova slučaja zaraze, 32 osobe su imale simptome korone, a jedna osoba je bila asimptomatska.

Za razliku od Šangaja, gde su pre odluke o masovnom testiranju očekivali da će broj otkrivenih slučajeva zaraze korona virusom biti veći od 1.000, Peking se na taj potez odlučio nakon nekoliko desetina pozitivnih rezultata.

„U cilju odlučnog smanjenja rizika od širenja epidemije i efikasnog održavanja zdravlja naših građana, odlučeno je da se testiranja prošire na veće područje, a razlog su rezultati testova sprovedenih u Čaojangu“, rekao je portparol grada. ponedeljak uveče po lokalnom vremenu.

Tri kruga PCR testiranja biće sprovedena od utorka do subote u odabranim naseljima. Prema globalnim standardima, nova epidemija u Pekingu je blaža, ali mnogi strahuju da će dovesti do zatvaranja kome je Šangaj izložen.

Na takvu mogućnost reagovale su azijske berze koje su u ponedeljak doživele najveći pad u poslednjih mesec dana, a vrednost akcija je najniža u poslednje dve godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track