GUTEREŠ U MOSKVI: Predložio sam formiranje kontakt grupe UN, Rusije i Ukrajine! Lavrov: Trenutak istine za UN!
Foto: EPA / Maxim Shipenkov / Pool

poseta rusiji

GUTEREŠ U MOSKVI: Predložio sam formiranje kontakt grupe UN, Rusije i Ukrajine! Lavrov: Trenutak istine za UN!

Planeta -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas u Moskvi tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na prekid vatre u Ukrajini.

Gutereš je danas u Moskvi gde će se sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a u četvrtak putuje u Kijev.

"Vrlo smo zainteresovani za pronalaženje načina da se steknu uslovi za efikasan dijalog, da se steknu uslovi za prekid vatre što pre, da se steknu uslovi za mirno rešenje", rekao je on na početku sastanka koji je emitovan uživo na televiziji.

Gutereš je takođe rekao da želi da smanji uticaj rata u Ukrajini na dostavljanje hrane drugim delovima sveta.

Sergej Lavrov, Antonio Gutereš
foto: EPA / Maxim Shipenkov / Pool

Gutereš je predložio formiranje kontakt grupe za humanitarna pitanja u koju je ući Moskva i Kijev.

"Predložio sam formiranje kontakt grupe za humanitarna pitanja, koju bi činile Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina, koja bi tragala za mogućnosti otvaranja koridora sa lokalnim prekidom vatre, u cilju garancija efikasnosti koridora", rekao je Gutereš.

"Potrebni su humanitarni koridori koji su sigurni i efikasni: koridori koje svi poštuju za evakuaciju civila i pružanje potrebne pomoći"

On je rekao da svi izveštaji o kršenju medjunarodnog humanitarnog prava, kao i potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini, zahtevaju nezavisnu istragu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je posle sastanka rekao da je za Ujedinjene nacije nastupio trenutak istine, ili će svi poštovati Povelju organizacije ili će živeti po nametnutim pravilima.

"Mi se sada nalazimo u takvoj fazi razvoja međunarodnih odnosa da ili ćemo prihvatiti da neko sam sa grupom svojih satelita odlučuje kako će živeti čovečanstvo ili će čovečanstvo živeti na osnovu Povelje UN“, rekao je Lavrov.

Kurir.rs / Beta, Sputnjik. Foto: EPA / Maxim Shipenkov / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track