POTRES NA MREŽI Maskova kupovina Tvitera šokirala svet! Jedni slave, drugi se plaše za demokratiju!
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

SLOBODA GOVORA

POTRES NA MREŽI Maskova kupovina Tvitera šokirala svet! Jedni slave, drugi se plaše za demokratiju!

Planeta -

Milijarder će postati jedini kontrolor društvene mreže koja ima veliki politički, ekonomski i društveni uticaj u celom svetu

Odluka borda direktora Tvitera da prihvati ponudu Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu, da za 44 milijarde dolara preuzme kontrolu nad popularnom društvenom mrežom izazvala je pravi potres.

Cena prava sitnica... Tek 44 milijarde dolara
Cena prava sitnica... Tek 44 milijarde dolarafoto: Profimedia

Najavljivane promene

* Uvođenje dugmeta za promenu teksta

* Tvitovi su nekad bili dugi 140 karaktera, sada su 280, a Mask je najavljivao povećanje dužine

* Svi nalozi će morati da budu autentifikovani, neće moći da postoje lažni nalozi

* Algoritam Tvitera moraće da postane otvoren da bi svi mogli da vide kako funkcioniše

* Ukidanje bilo kakve moderacije sadržaja i ekstremno poštovanje slobode govora

Tviter važi za jednu od najuticajnijih društvenih mreža u svetu, a Maskovim preuzimanjem se postavlja pitanje da li će se i šta promeniti u kontroli javnog mnjenja.

Govor mržnje

Milijarder je pri objavi dogovora o preuzimanju kompanije naglasio da je "sloboda govora temelj funkcionisanja demokratije" i poručio da će Tviter postati "digitalni trg na kojem će se raspravljati stvari od životne važnosti za čovečanstvo".

Jedan od osnivača... Džek Dorsi
Jedan od osnivača... Džek Dorsifoto: Marco BELLO / AFP / Profimedia

Suosnivač Džek Dorsi: Misija proširenja svetlosti svesti

Upravni odbor Tvitera, koji čini 11 članova, jednoglasno je prihvatio Maskovu ponudu od 44 milijarde dolara. Džek Dorsi, suosnivač Tvitera i član upravnog odbora, rekao je da je srećan što će društvena mreža "nastaviti da služi javnoj konverzaciji", iako ne veruje da "bilo ko treba da poseduje ili vodi Tviter". U poruci je napisao da smatra da je Ilon Mask "jedinstveno rešenje u koje veruje". - Verujem u njegovu misiju da proširi svetlost svesti - dodao je Dorsi. Izvršni direktor Tvitera Parag Agraval takođe se obratio zaposlenima na sastanku, rekavši da je budućnost kompanije neizvesna, prenosi Rojters. - Kad ugovor bude zaključen, ne znamo u kom pravcu će platforma ići - izjavio je Agraval.

Kako prenosi BBC, Mask, koji je težak 264,6 milijardi dolara, obećao je i da će smanjiti cenzuru. Međutim, grupe boraca za ljudska prava izrazile su zabrinutost da bi nedostatak umerenosti mogao dovesti do porasta govora mržnje, a naglašavaju i zabrinutost zbog moći koju bi imao Mask - samoproglašeni "apsolutista slobode govora".

Uvek spreman za borbu... Donald Tramp, bivši predsednik SAD
Uvek spreman za borbu... Donald Tramp, bivši predsednik SADfoto: AP John Raoux

Bivši predsednik SAD: Tramp: Ne vraćam se!

Mnogi korisnici Tvitera se pitaju da li promena na čelu kompanije znači da će nalozi koji su ranije suspendovani sada biti vraćeni. Najpoznatija ličnost čiji je nalog ukinut bio je bivši američki predsednik Donald Tramp. Njegov nalog je trajno ugašen prošle godine, posle nereda 6. januara u zgradi Kapitola u Vašingtonu. - Ne vraćam se na Tviter, ostajem na Istini - rekao je Tramp za Foks njuz, misleći na svoju vlastitu društvenu mrežu. Dodao je da veruje da će Mask, koga je nazvao dobrim čovekom, na platformu "uvesti poboljšanja" .

- Zabrinuti smo zbog bilo kakvih koraka koje bi Tviter mogao da preduzme da naruši sprovođenje politika i mehanizama namenjenih zaštiti korisnika. Poslednja stvar koja nam treba je Tviter koji namerno zatvara oči pred nasilnim i uvredljivim govorom upućenim korisnicima, posebno onima koji su najviše pogođeni, poput žena, nebinarnih osoba i drugih - navela je organizacija Amnesti internešenal. Mask je bio glasan kritičar politike platforme po pitanju moderiranja sadržaja, tvrdeći da Tviter treba da bude pravi forum za slobodu govora. On je po postizanju dogovora rekao da se nada da će čak i njegovi najžešći kritičari ostati na platformi "jer je to ono što sloboda govora znači". Međutim, nekoliko influensera s levičarskim stavovima je zapretilo da će napustiti Tviter. Britanska glumica Džamila Džamil, poznata po ulozi u TV seriji "Dobro mesto", rekla je da očekuje da društvena mreža "postane prostor s još više bezakonja, mržnje, ksenofobije, fanatizma i mizoginije". - Volela bih da ovo bude moj poslednji tvit - poručila je Džamilova, koja ima više od milion pratilaca.

Očekuju promene

Na drugoj strani, Karolajn Or Bueno, istraživačica s postdoktorskih studija na Univerzitetu Merilend, rekla je da će zasad ostati na mreži, gde ima više od 450.000 pratilaca. - Nemamo pojma kako će izgledati pod vođstvom Ilona Maska. Ono što znamo je da ako svi pristojni ljudi odu, stanje će se pogoršati mnogo brže - rekla je Buenova.

Reakcije političara: Demokrate brinu, republikanci slave

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da je američki predsednik Džozef Bajden "već dugo zabrinut zbog moći velikih društvenih mreža", ko god posedovao ili vodio Tviter. Senatorka demokrata Elizabet Voren izjavila je da je dogovor "opasan za našu demokratiju", zalažući se za porez na bogatstvo i "snažna pravila kako bi tehnološki giganti bili odgovorni". U međuvremenu, republikanska senatorka Marša Blekbern pozdravila je dogovor kao "ohrabrujući dan za slobodu govora".

Dan Ajvs, analitičar investicione firme "Vedbuš sekjuritiz", rekao je za BBC da očekuje da će većina korisnika imati pristup "sačekaj, pa ćeš videti". - Trenutno je reč o udvaranju novim korisnicima i zaustavljanju odlazećih s platforme - rekao je Ajvs. Zanimljivo je da novi vlasnik Tvitera ima više od 80 miliona pratilaca na ovoj društvenoj mreži. On često objavljuje detalje o svojim kompanijama, zbog čega je u više navrata bio optuživan da manipuliše tržištem. Protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Snalazi se na društvenim mrežama... Barak Obama
Snalazi se na društvenim mrežama... Barak Obamafoto: Reuters

Zanimljivosti - O Tviteru

* Svakog minuta se na Tviteru postavi oko 350.000 poruka

* Čuvena maskota - plava ptica zove se Lari

* Tviterima više od 7.500 zaposlenih

* Najviše korisnika ima u Indoneziji, Brazilu, Venecueli, Holandiji

* Najviše pratilaca ima Barak Obama, bivši predsednik SAD, i to 131 milion

Pre nego što je pazario devet odsto kompanije pre dve nedelje, Mask je pozvao pratioce da glasaju o tome da li bi algoritam Tvitera trebalo da bude otvorenog koda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja