04:06

KURIR OTKRIVA ZBOG ČEGA JE RUSIJA ZAPRAVO HTELA DA ZAUZME KIJEV! Detaljna analiza: Suština bitke nije bila u smeni vlasti

ukrajinska prestonica

KURIR OTKRIVA ZBOG ČEGA JE RUSIJA ZAPRAVO HTELA DA ZAUZME KIJEV! Detaljna analiza: Suština bitke nije bila u smeni vlasti

Planeta -

Urednik rubrike "Planeta" u Kuriru Andrej Mlakar analizirao je u Jutarnjem programu Kurir televizije zbog čega je Rusija zaista želela da zauzme ukrajinsku prestonicu.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Ruska vojska od samog početka invazije na Ukrajinu borbeno je delovala oko Kijeva, iako su svi mislili da je za cilj imala zauzimanje Kijeva, Mlakar tvrdi da je suština invazije bila blokada komunikacije.

- Same vojske nisu ništa shvatile. Ovo je ograničena vojna operacija, ovo nije klasićna vojna operacija invazionog smisla. Uočili smo da je koncept ruskih borbenih grupa totalno pronašen i da je profesionalna vojska osnov svega. Ovo je sukob dve doktrine, sa jedne strane ruske koja je pokušana delom da se napravi sovjetskom i zapadnu NATO doktrinu koja je 80ih godina formirana. Imamo zanimljivu stvar, mi smo fokus davali Kijev a na Kijevu je fokus bio ne toliko zauzimanje grada. Ono što mi je potvrđeno da suština zauzimanja Kijeva nije bilo direktan upad u grad nego blokada komunikacije. Ono što je najveći problem bio taj što su Ukrajinci izgradili od 2004 godine stravične betonske fortifikacije, nešto slično po uzoru na Mažino liniju gde je bilo nemoguće napraviti direktan prodor, zato je upad išao preko Harkova. Sad se stvara kotao odakle ukrajinska snaga pokušava da se izvlači - rekao je Mlakar gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditelja Gorana Anđelkovića i Olje Lazarević kakva se poruka može izvući iz operacije na Kijev, Mlakar kaže da je ruska vojska imala uspeh ali da je on je plaćen krvavo.

- Zapadni izvori će reći da operacija nije uspela, a iskreno padobranske jedinice su vezale eliki deo ukrajinskih snaga za sebe. Doživeli su veliki broj gubitaka, ali su uspeli u nameri. Vezali su određeni deo snaga baš u tom delu. Rusi su držali taj zapadni deo oko Buče i Irpana i uspeli su u tome. Snage koje su trebale da krenu sa Zapadnog dela stale su tu. Generalno uspeli su jednim delo da Rusi pokupe projektnu dokumentaciju Buran Antonov, to je firma koja proizvodi transportne avione. Sa te strane možemo reći da je uspeh bio, ali je plaćen krvavo -

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:17

KO NAJVIŠE TRPI ZBOG SANKCIJA?! Šok analiza stručnjaka: Ukoliko Evropa ne želi da gladuje, moraće OVO DA URADI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track