DA LI SE RAT UKRAJINE I RUSIJE SELI U PRIDNJESTROVLJE?! Prvo su usledile glasine, a onda serija napada dronovima! Čuje se pucnjava
Foto: Youtube/юрий ф

haos na istoku evrope

DA LI SE RAT UKRAJINE I RUSIJE SELI U PRIDNJESTROVLJE?! Prvo su usledile glasine, a onda serija napada dronovima! Čuje se pucnjava

Planeta -

Posle dva meseca nagađanja, po svemu sudeći u ratu u Ukrajini otvara se novi front, ovaj put na reci Dnjestar i nepriznatoj enklavi uklještenoj između Moldavije sa jedne i Ukrajine sa druge strane.

U Pridnjestrovlju, ni jutros nema mira, u selu Kolbasna, gde se nalazi veliko rusko skladište municije, čulo se nekoliko pojedinačnih hitaca iz malokalibarskog naoružanja, verovatno iz SVD ili AK, iz ukrajinskog sela Stanislavka. U ovom napadu nije bilo žrtava. Okolina sela je za sad mirna.

Odmah posle toga Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja optužilo je Ukrajinu da je u utorak uveče ubacila bespilotne letelice u njihov vazdušni prostor i otvorila vatru na njihovoj teritoriji.

Naime, spirala nasilja krenula je u ponedeljka kada je u gradu Tiraspolj napadnuta ručnim raketnim bacačima iz familije RPG zgrada Ministarstva državne bezbednosti. Zgrada u starom sovjetskom stilu od kamena i betona izdržala je napad. Odgovornost za to nije niko preuzeo, ali su se nizale optužbe. Zapad je tvrdio da je u pitanju "fals fleg" operacija ruskog FSB i GRU, dok su ruske vlasti i lokalne u Tiraspolju tvrdile da je u pitanju ukrajinska vojska koja želi da prenese rat na teritoriju te nepriznate oblasti naseljenom ruskom i ukrajnskom populacijom.

Kriza je eskalirala u sredu ujutro 26.aprila tekuće 2022. godine kada je lokalni vojni aerodrom napadnut minobacačkim minama koje su bačene iz drona. Istog dana takođe su dve osobe postavljanjem plastičnog eksploziva digle u vazduh dva antenska stuba za radio-televizijski program u mestu Majakiju.

U sva tri napada niko nije poginuo ili povređen, ali je pričinjena materijalna šteta velika.

Pridnjestrovlje, Tiraspolj
foto: Youtube/юрий ф

Predsednik ove nepriznate republike Vladimir Krasnoselski naveo je da se u ovim napadima može pratiti kako je rekao doslovono "ukrajinski trag" i izdao naređenje da se u ovoj oblasti ili nepreznatoj republici proglasi "crveni nivo terorističke pretnje".

Obrazovne ustanove su 26. prešle na sistem školovanja na daljinu od kuće. Već tradicionalna parada za 9. maj Dan pobede koja se održava od samoproglašenja ove oblasti kao države je otkazana, a snage bezbednosti su stavljene u stanje pripravnosti i na puteve koji vode prema Ukrajini i Moldaviji stavljeni su betonski blokivi i uvedeni kontrolni punktovi.

Vlasti Moldavije osudile su postavljanje kontrolnih punktova u Pridnjestrovlju

Biro za reintegraciju ove mere smatra nerazumnim i navodi da Tiraspolj pod izgovorom terorističke pretnje ograničava slobodno kretanje građana.

S druge strane iz kontingenta ruskih mirovnih snaga je saopšteno da one stavalju po planu svoje redovne aktivnosti i da vojska nije preuzela nikakve mre pojačanja.

S druge strane lokalne vlasti upozoravaju da se u bliskoj budućnosti očekuju nove provokacije i teroristički napadi na ruske mirovne trupe koje obezbeđuju bezbednost u regionu. Međutim, "ispod žita" se več nagoveštava da ako udari na ruski kontingent budu nastavljeni, onda će Rusija imati dobar razlog da odgovori na provokacije na najoštriji način.

U sredu uveče pojavile su se zatim i informacije da su u Moldaviju stigli pripadnici rumunske vojske, koji su presvučeni u uniforme regularne armije. Posleo bjave te vesti na društvenim mrežama usledio je munjeviti odgovor Bukurešta da na teritoriji Republike Moldavije nema rumunskih vojnika koji bi učestvovali u vežbama ili obučavali Nacionalnu armiju Moldavije.

"Nema odluke i ne raspravlja se o hipotezi o uspostavljanju kampova za obuku ukrajinske vojske u Rumuniji“.

Bukurešt je takođe saopštio da odluka o slanju oružja Ukrajini nije doneta, ali je „analizirana” i negirao bilo kakve agresivne planove prema Pridnjestrovlju.

Inače, pre smaog napada još u noći subota na nedelju 23- na 24. april 2022. pojavila se informacija da turska planira da svoje višecevne bacače raketa i borbene dronove Bajraktar rasporedi u Rumuniji kako bi se oni borbeno koristili protiv Tiraspolja. Tako je počelo što bi se reklo medijska priprema za ono što će da sledi dan u ponedeljak 24 i utorak 26. aprila.

Interesantno je da su vesti koje su se pojavile bile veoma kontradiktorne i dijametralno suprotne. Zašto bi turska slala oružje i dronove za rat protiv Transnjistrije?

U suštini to je bilo, ono što se u literaturi o propagandnom ratu navodi kao medijska priprema za ono što sledi.

Inače od samog početka ruskog-ukrajinskog rata problem Tiraspolja i Moldavije je bio s vremena na vreme u fokusu javnosti. Prvo uoči ruskog napada na Ukrajinu kada je saopšteno da je ruski kontingent zajedno sa lokalnom vojskom izveo vojnu vežbu.

A, onda 2. marta predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stao je ispred karte i štapom pokazivao planirano kretanje trupa i ciljeve u Ukrajini. Tom prilikom na karti je bila prikazana i Moladvija.

"Prikazuje vojne objekte Ukrajine uništene projektilima iz Belorusije i smerove napada. Ukrajina je na karti podeljena u četiri sektora", naveo je i dodao da jedino napad iz Odese prema Moldaviji još jedini s karte nije ostvaren, napisao je tad beloruski novinar novinar Tadeuš Giczan, što je diglo popriličnu prašinu posebno kod predsednice Moldavije.

Inače odmah posle ruskog napada na Ukrajinu ova nekadašnja članica SSSR odmah je proglasila vanredno stanje na dva meseca, uoči čijeg isteka je izbio haos u Tiraspolju i dva napada.

Kurir.rs/A.Mlakar

Vojni potencijal Moldavije

Vojska Moldavije pod oružjem ima 6.000 aktivnih pripadnika i 12.000 rezervista.

Od naoružanja ima 381 oklopno vozilo, 10 tenkova i 2 borbena helikoptera sa kojima brani državu površine 33.846 kvadratnih kilometara.

Ruski kontingent u Pridnjestrovlju

Pridnjestrovlje, koje se nalazi na levoj obali reke Dnjestar, dolazi do izražaja. Na početku invazije pojavile su se informacije da se protiv Ukrajine vodi vojna akcija i sa tog područja – Rusija u toj pokrajini ima 1.500 vojnika od ukupno 5.000.

Bonus video:

00:25

UŽIVO! RAT U UKRAJINI, 63. DAN! Kijev: Ruske snage napreduju na istoku zemlje! Moskva: Udar na Kijev spreman u svakom trenutku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track