10:07

Stručnjak otkrio na koji način će Mask promeniti mrežu SVE ZAVISI OD TRAMPA

promene iz korena

TVITER VRAĆA SUSPENDOVANE NALOGE? Stručnjak otkrio na koji način će Mask promeniti mrežu SVE ZAVISI OD TRAMPA

Planeta -

Milivoj Đorđić, marketinški stručnjak, smatra da je Ilon Mask sa Tviterom napravio odličnu kupovinu iako 44 milijarde dolara izgledaju kao ogromna suma novca.

Ilon Mask je nagovestio da će biti više slobode govora i više demokratije na ovaj društvenoj mreži, mada mnogi smatraju da je to mač sa dve oštrice.

Voditeljku Olju Lazarević interesovalo šta nam može ova Maskova izjava doneti, ukoliko znamo da je Tviter poznat kao mesto gde je "hejt" i te kako zastupljen.

- Svakako će biti zanimljivo da vidimo na šta će Tviter ličiti. Bivši direktor Tvitera je rekao da ne vidi svetlu, već mračnu budućnost Tvitera. Razni su komentari. Trenutno su sva svetla usmerena na bivšeg predsednika Donalda Trampa i da li će se njegov čuveni profil otvoriti. Pažnja svetskih medija je upravo usmerena ka tome - rekao je Đorđić u jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Milivoj Đorđić
foto: Kurir televizija

Voditelja Gorana Anđelkovića interesovalo je šta će se dogoditi s milionima suspendovanih profila, kao i onih za koje se zna da su lažni.

Marketinški stručnjak je istakao da postoji šansa za njihov povratak, ali da nije još sigurno na koji način bi se ti profili vratili.

- To je sada glavna tema da li će on dozvoliti da se svi ti profili vrate. Mask je rekao da će Tviter raditi na tome da pokaže na koji način funkcioniše i suspenduje profile. Da bi korisnici znali šta smeju, a šta ne smeju da rade. E sad da li će sve te suspendovane profile osloboditi, pa ih naknadno suspendovati ako budu pravili probleme ili će vraćati jedan po jedan profil, ostaje da se vidi - rekao je Đorđić.

Ilon Mask i Tviter

Kompanija Tviter prodata je milijarderu Ilonu Masku za oko 44 milijarde dolara.

Nakon kupovine Tvitera, organizacije za zaštitu ljudskih prava odmah su se zabrinule da izostanak ograničenja može dovesti do rasta govora mržnje. Mnogi korisnici Twittera pitaju se znači li to i da će se vratiti dosad suspendovani i zabranjeni profili.

"Sloboda govora je kamen temeljac funkcionalne demokratije, a tviter je digitalni gradski trg gde se debatuje o ključnim stvarima za budućnost čovečanstva", istakao je Mask posle kupovine. Dodaje i da želi da "učini Tviter boljim nego ikada pre".

Kaže da će se poboljšati novim funkcijama, napraviti algoritme otvorenog koda za povećanje poverenja, pobediti spam botove i potvrditi autentičnost ljudi. Dakle, više demokratije, smatra Mask.

I ranije je ukazivao na politizaciju platforme i nedavno je tvitovao da je politika bilo koje platforme društvenih mreža "dobra ako je najekstremnijih 10 odsto na levoj i desnoj strani podjednako nezadovoljno".

- Mi moramo da budemo svesni da je Tviter zapravo jedan ozbiljan generator lažnih vesti. Na zapadu je Tviter generator vesti. Mediji poput televizija pojačavaju efekat Tvitera, prenose tvitove. Upravo to, ja svojim imenom i prezimenom čvrsto stojim iza toga što sam rekao i radim na tome da broj lažnih vesti bude manji - rekao je Đorđić.

Elon Mask
foto: Profimedia, Shutterstock

Reakcije političara u SAD su veoma interesatne. Republikanci slave, dok demokrate brinu. Da li je ovo realno stanje ili je apsurd, pitala je voditeljka Olja Lazarević.

Marketinški stručnjak smatra da to nije ništa čudno jer je baš bivši predsednik Donald Tramp suspendovan sa ove mreže.

- Razlog za slavlje republikanaca postoji jer njihov vođa na neki način nije mogao da se oglasi na toj mreži. Tviter je izuzetno uticajna mreža u Americi. Ne toliko kao kod nas, ali tamo je to mreža koja čini mišljenja. Opinion mejkeri tamo koji svesno utiču na različite ciljeve i njima je Tviter poprilično bitan. Mask je platio 44 milijarde dolara, što je ogromna suma novca, ali u perspektivi to je odlična kupovina - rekao je Đorđić.

Milivoj Đorđić
foto: Kurir televizija

Marketinški stručnjak se osvrnuo i na otvoreni algoritam za koji ističe da će ljudima dati doznanja na koji način Tviter funkcioniše.

- Pa na Tviteru taj otvoreni algoritam može dosta toga da promeni. Tviter je mreža koja se ističe po tome što od svih drugih društvenih mreža daje najveću mogućnost engejdžmenta odnosno brzine širenja vesti i odgovora od strane samih korisnika. Mi kada pravimo marketinške kampanje i kada savetuje koju mrežu naši klijenti žele da uzmu a da brzo prošire vest, jedan od predloga je Tviter. Tako da će tim ljudima koji su kreatori sadržaja vesti dati doznanja na koji način Tviter funkcioniše i kako da se ta vest proširi više u odnosu na druge - rekao je Đorđić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:46

Ilon Mask izabran za ličnost godine magazina Tajm!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track