Najnovije vesti

AUSTRIJA PRIHVATILA USLOVE PLAĆANJA ZA RUSKI GAS: Putin dao garancije da neće biti problema sa isporukom!
Foto: Shutterstock

kriza

AUSTRIJA PRIHVATILA USLOVE PLAĆANJA ZA RUSKI GAS: Putin dao garancije da neće biti problema sa isporukom!

Austrija
11:27h

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Austrija prihvatila nove ruske uslove za plaćanje gasa. On je dodao i da su od ruskog predsednika Vladimira Putina dobijene garancije da neće biti problema u isporuci plavog goriva, tako da je situacija za Austriju nepromenjena.

„Mi, (austrijska naftna kompanija) ‘OMV’, prihvatili smo uslove plaćanja, a isto su uradili i u Nemačkoj. Ovo je važno za nas i Putin lično me je tokom našeg razgovora uverio da će se nastaviti isporučivanje gasa, koji je moguće plaćati u evrima. Naša situacija se nije promenila“, istakao je kancelar.

Istovremeno, austrijska ministarka energetike Leonore Gevesler potvrdila je da se isporuka gasa Austriji odvija nesmetano.

„Tokom proteklih dana isporuka gasa odvijala se nesmetano, a takođe ni trenutno nema probema u snabdevanju gasom“, izjavila je Geveslerova na konferenciji za štampu u Beču.

Ministarka je istakla da je popunjenost kapaciteta gasnih skladišta u Austriji nemoguće održati bez isporuka iz Rusije.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

ALEKSANDAR PAVIĆ: Rat u Ukrajini je bacio senku na izbore u Srbiji,  vlast želi da ostane neutralna
05:59

ALEKSANDAR PAVIĆ: Rat u Ukrajini je bacio senku na izbore u Srbiji, vlast želi da ostane neutralna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja