PUTIN: Ako neko spolja namerava da interveniše, treba da zna da će naši odgovori biti munjeviti
Foto: EPA / Valeriy Sharifulin / Kremlin

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

PUTIN: Ako neko spolja namerava da interveniše, treba da zna da će naši odgovori biti munjeviti

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je na munjevitu odmazdu ako se druge zemlje umešaju u sukob u Ukrajini, dok su evropski čelnici optužili Rusiju za "ucenu" zbog njene odluke o prekidu u snabdevanju gasom Poljsku i Bugarsku.

Rusija je poručila Sjedinjenim Državama da prestanu da šalju oružje Ukrajini, rekavši da velike zapadne isporuke oružja raspiruju sukob.

Obraćajući se zastupnicima u Sankt Peterburgu u sredu, Putin je rekao da Zapad želi Rusiju da podeli na različite delove i optužio ga da gura Ukrajinu u sukob sa Rusijom.

-Ako neko spolja namerava da interveniše u događaje koji su u toku i da stvori strateške pretnje Rusiji koje su nama neprihvatljive, treba da se zna da će naši udari biti munjeviti, rekao je Putin u snimku koji su objavili ruski mediji.

-Imamo sve alate za to, stvari kojima se sada niko drugi ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristićemo ih ako treba. I želim da to svi znaju, rekao je Putin.

Gasprom prekinuo isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u sredu da je prekinuo sve isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obe zemlje odbile da plaćaju gas u rubljama. Poljski i bugarski dobavljači plina ranije su rekli da su primili službena obaveštenja od Gasproma o prekidu isporuka.

Gaspromovo saopštenje stiglo je nakon što su jutros podaci pokazivali da je sanbdevanje Poljske kroz Belorusiju privremeno pala na nulu pre nego što je ponovo nastavljeno. Evropska komisija je u sredu osudila rusku jednostranu odluku o obustavi isporuke gasa pojedinim državama članicama EU-a kao pokušaj korišćenja energije za ucenu.

-Jednostrana odluka Gasproma o obustavi gasa klijentima u Evropi još je jedan pokušaj Rusije da gas koristi kao instrument za ucenu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednica Komisije je dodala da je obustava isporuke neopravdana i neprihvatljiva i da pokazuje da je Rusije nepouzdan snabdevač gasa.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track