PUTINOVO ZDRAVLJE NA SKENERU BRITANACA: Oglasili se najbolji lekari - evo da li ima Parkinsonovu bolest (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

RUSKI PREDSEDNIK

PUTINOVO ZDRAVLJE NA SKENERU BRITANACA: Oglasili se najbolji lekari - evo da li ima Parkinsonovu bolest (VIDEO)

Planeta -

Putinovo zdravlje komentarisali su brojni profesori, stručnjaci za govor tela i politički stručnjaci, a sada su i doktori izneli svoje mišljenje.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu, na osnovu snimaka pojavljivanja ruskog predsednika u javnosti, počela su šuškanja da Vladimir Putin ima zdravstvene probleme.

Na nedavnom snimku na kojem se pojavio sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se drži rukom za sto i kako lupka nogom o pod. Lice mu je naduto, a on deluje kao da je celim telom utonuo u stolicu u kojoj je sedeo.

Snimak je podstakao brojne komentare, uključujući i onaj bivše poslanice Konzervativne partije Velike Britanije Luiz Menš, a neki su izvukli zaključak da ruski predsednik ima Parkinsonovu bolest. Tu tvrdnju su takođe izneli i brojni britanski tabloidi.

Ove tvrdnje komentarisali su brojni profesori, stručnjaci za govor tela i politički stručnjaci, ali nijedan doktor nije komentarisao zdravstveno stanje Vladimira Putina. To izgleda i neće biti slučaj:

"Malo je verovatno da će pravi neurolozi komentarisati jer su naučeni da ne komentarišu ljude koji nisu njihovi pacijenti", rekao je za Dojče vele Džon Hardi, neurogenetičar sa britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Ističući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardi je podelio svoje mišljenje o Putinovom stanju kao nekoga ko je proučavao bolesti mozga.

"Po mom mišljenju nema znakova Parkinsonove bolesti. Nije izgledao dobro... ali nema Parkinsonovu bolest", rekao je. Isto mišljenje ima i Rej Čadhuri, neurolog sa Univerziteta u Londonu se slaže.

"Gledajući kratak snimak, ne mogu da nađem nijedan dokaz da mogu da kažem nešto parkinsonizmu kod Putina", rekao je Čadhuri za Dojče vele. Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je neverovatno teško dijagnostikovati i mogu se utvrditi samo detaljnim neurološkim pregledom lično, objasnio je Čadhuri.

"Naduveno lice ili drhtanje mogu da budu uzrokovani drugim razlozima, ali ja nisam video nikakvo drhtanje", rekao je on.

Karolajn Rasel, izvršna direktorka za Fondaciju Parkinson u Velikoj Britaniji ponovila je Hardijeve reči kada su je pitali za Putinov snimak. Ona je rekla da je Parkinsonova bolest složeno stanje sa preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, te da je zbog toga nemoguće postaviti dijagnozu putem snimka koji traje 12 minuta.

I drugi svetski lideri na meti javnosti

Brojni svetski lideri na meti su proučavanja javnosti. Mediji su opširno izveštavali o tome kada je Donald Tramp 2020. godine imao koronavirus. Pisalo se i o tome što što Angela Merkel drhti prilikom nekoliko zvaničnih poseta 2019. godine, ali i o operaciji slepog creva papa Franje prošlog leta.

Kremlj se ne oglašava o Putinovom zdravstvenom stanju, što je navelo novinare i politikologe da analiziraju svaki predsednikov potez u pokušaju da otkriju bilo kakav znak slabosti. Glasine u kojima se tvrdi da Putin ima rak štitne žlezde, ozbiljne probleme sa leđima, pa čak i psihozu deo su redovnog diskursa kada je reč o ruskom predsedniku, prenosi Dojče vele.

Ovo se pogoršalo tokom pandemije koronavirusa, kada je Putin otišao u potpunu izolaciju, odbijajući da se približi drugim svetskim liderima na svetskim samitima i konferencijama i zahtevajući od onih sa kojima se susreće da se izoluju i da se testiraju pre nego što ga vide.

Putinova odluka da napadne Ukrajinu krajem februara je dovela do toga da mediji i analitičari spekulišu da je predsednik mogao da upadne u stanje izolacije i mu možda saradnici ne govore istinu.

Kurir.rs/Mondo/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja