01:11

UŽIVO 65. DAN RATA U UKRAJINI Rusija raketirala Kijev tokom posete šefa UN

blog

65. DAN RATA U UKRAJINI Poljska poslala Kijevu 200 tenkova T-72. Rusi prvi put napali Ukrajinu sa podmornice VIDEO

Planeta -

Danas je 65. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, petak, 29. april

* Poljska poslala Kijevu 200 tenkova T-72

Novi minobacački napad iz Ukrajine na teritoriju Rusije

* Ukrajinci tvrde da je ruski general Valerij Gerasimov doputovao u Ukrajinu

* FT objavio da se Nemačkja i Austrija spremaju na plaćanje ruskog gasa u rubljama

* Ukrajina za danas planira operaciju izvlačenja civila iz čeličane Azovstalj

* Britansko ministarstvo odbrane o ruskom napredovanju u Donbasu

* Oglasio se Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine

U Kijevu poginula novinarka Radija slobodna Evropa

Novinarka stanice Radio Liberty (Radio slobodna Evropa) u Ukrajini poginula je juče tokom granatiranja Kijeva, saopštila je ta medijska kuća.

Vera Girič bila je kod kuće kada je raketa pogodila njenu zgradu, prema saopštenju Radio Liberty.

- Novinarka i producentkinja radija Liberty Vera Girič umrla je od posledica udara ruske rakete u kuću u kojoj je živela u Kijevu. Granatiranje je izvršeno 28. aprila. Telo preminule pronađeno je ispod ruševine ujutru 29. aprila, saopštila je stanica.

Njen poslodavac opisao ju je kao "ljubaznu osobu, pravog profesionalca", prenosi BBC.

Poljska poslala Kijevu 200 tenkova T-72

Poljska je Ukrajini već poslala stare sovjetske tenkove T-72 u dovoljnom broju da se formiraju dve brigade, što znači preko 200 tenkova, javila je državna Informativna agencija Poljskog radija.

- Poljska je poslala Ukrajini znatan broj tenkova - potvrdio je privatnoj televiziji Polsat te isporuke šef Biroa nacionalne bezbednosti Poljske Pavel Soloh ali je odbio da potvrdi konkretan broj.

Poljska ima oko 400 tenkova T-72, samo deo je izdvojen za remont i modernizaciju dok su Ukrajini poslati oni van tog programa a sa tenkovima i nekoliko desetina borbenih pešadijskih vozila, samohodne haubice i bacaci raketa Grad, kao i rakete vazduh - vazduh za avione MIG-29 i Su-27 koje koristi ukrajinska vojska. Šef poljskog Biroa nacionalne bezbednosti podsetio je da je premijer Mateuš Moravjecki saopštio nedavno da je njegova zemlja poslala Ukrajini vojnu pomoc u iznosu od 1,7 milijardi evra.

Rusi prvi put koristili podmornice za napad na Ukrajinu

Dizelska podmornica stacionirana u Crnom moru prvi put je korišćena za napad na ukrajinske ciljeve krstarećim raketama Kalibr.

Na snimci koju je objavilo rusko ministarstvo odbrane vidi se niz projektila kako lete iz mora prema horizontu.

Rusija je rekla da su ti projektili pogodili ukrajinske vojne ciljeve, ali da se to ne može nezavisno potvrditi.

Značajno je to što je ovo prvi put da je ruska vojska izvestila o upotrebi podmorničkih napada na ukrajinske ciljeve. Ruska flota u Crnom moru nedavno je pretrpela težak udarac kada joj je potopljen vojni brod Moskva.

Lukašenko: Zapad neće moći da baci Moskvu i Minsk na kolena

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Zapad sankcijama neće uspeti Minsk i Moskvu da baci na kolena.

Lukašenko je, tokom razgovora sa građanima u Gomeljskoj oblasti, istakao da Belorusija i Rusija imaju dovoljno resursa, tehnologija i inteligencije, prenosi agencija Belta.

Lukašenko je ponovio da pritisak sankcijama primorava na traženje novih mogućnosti.

- Tržište je otvoreno, morate da se krećete, a ne da plačete, rekao je Lukašenko.

Putin i Zelenski pozvani na samit G20?

Ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Volodimir Zelenski pozvani su na samit G20 u Indoneziji, prenosi agencija Frans pres.

Ranije je Zelenski rekao da je razgovarao sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodom, zahvalivši mu što ga je pozvao na samit G20.

Rusi se spremaju za novi napad na Azovstalj?

Petro Andruščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja, tvrdi da su ruske trupe zatvorile deo grada, sa potencijalnom namerom da udare na čeličanu Azovstal.

- Za sada su okupatori ponovo zatvorili trg Levoobalnog okruga od parka Veselka. Ovo može biti zbog još jednog pokušaja juriša na Azovstal ili uličnih tuča, rekao je Andruščenko.

Ruski regionalni guverner: Novi napad Ukrajinaca na našu teritoriju

Guverner ruske regije Kursk Roman Starovojt objavio je da se kontrolni punkt u selu Krupec, koje se nalazi blizu granice s Ukrajinom, našao na udaru minobaca~ke vatre iz Ukrajine, ali da nije bilo `rtava. Ruska strana uzvratila je vatru, objavila je ruska agencija RIA.

Pogođena ukrajinska vojna fabrika u Kijevu?

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage uništile proizvodne pogone vojne fabrike Artjom u Kijevu sa visoko preciznim raketama dugog dometa.

- Precizno oružje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga velikog dometa eliminisalo je proizvodne pogone avio-kosmičkog postrojenja Artjom u Kijevu - saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Načelnik ruskog Generalštaba preuzeo komandu u Ukrajini?

Načelnik rugog Generalštaba... General Valerij Gerasimov
Načelnik rugog Generalštaba... General Valerij Gerasimovfoto: AP/Alexander Zemlianichenko

Komandu nad ruskim trupama u Ukrajini preuzeo je načelnik ruskog Generalštaba general Valerij Vasiljevič Gerasimov, preneo je ukrajinski portal "Defense express", koji je blisko povezan sa ukrajinskom armijom. Navodno je general Gerasimov doputovao u ukrajinski grad Izjum odakle će komandovati "specijalnom vojnom operacijom", kako Rusija naziva intervenciju u Ukrajini. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) nije mogao da potvrdi ove navode iz nezavisnih izvora.

Podsećamo, početkom aprila su zapadni mediji preneli da je ruski predsednik Vladimir Putin za komandanta svih ruskih snaga u Ukrajini imenovao generala Aleksandra Dvornikova, koji je ranije komandovao ruskim trupama u Siriji. On je preuzeo komandu nakon neuspešnih pokušaja ruskih trupa dau prvim danima sukoba osvoje Kijev nakon čega su se povukle sa severa Ukrajine i skocentrisale se na osvajanje Donbasa.

Rusi na početku rata umalo ubili Zelenskog?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su prvog dana rata Rusi bili blizu da ubiju ili zatvore njega i njegovu porodicu.

Ispričao je i kada je shvatio koja je njegova uloga u ratu.

Novinar Tajma napisao je da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u kompleks dok je porodica Zelenski još bila unutra. Naredne noći, nakon što je odbio da ode u sigurnije okruženje, što uključuje uspostavu vlade u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište i tada snimio poznati snimak.

Video koji je snimio mobilnim obišao je svet i preneli su ga mnogobrojni svetski mediji. Zelenski tvrdi da je u tom trenutku postao zaista svestan svoje uloge u ratu. Kaže da je shvatio da je on simbol.

-Shvatio sam da moram da s eponašam onako kako mora da se ponaša šef države, rekao je Zelenski u intervjuu.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas: Ne bi me čudilo da Putin uskoro najavi novi svetski rat

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da se ne bi iznenadio da Vladimir Putin objavi novi svetski rat i naredi masovnu mobilizaciju Rusa.

Volas je rekao da bi ruski lider mogao da započne ''masovnu'' mobilizaciju i iskoristi 1.maj da objavi rat svetskim ''nacistima''.

Više pročitajte OVDE.

Ukrajina za danas planira operaciju izvlačenja civila iz čeličane u Marijupolju

Kancelarija predsednika Volodimira Zelenskog saopštio je kako danas planira operaciju evakuacije civila iz čeličane Azovstalj.

Veruje se da je na stotine civila zarobljeno u skloništima ispod kompleksa čeličane za koju Ukrajina kaže da ga ruske snage neprestano bombarduju.

Prethodni pokušaji evakuacije ljudi iz fabrike bili su bezuspešni, a Ukrajina i Rusija krive jedna drugu. Ruski predsednik Vladmir Putin rekao je da civili mogu slobodno izaći iz čeličane i ići gde žele.

Ruski dobici u Donbasu su imali ''značajnu cenu'' za njene snage

Britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju navodi da ruski dobici u Donbasu dolaze po ''značajnoj ceni''.

- Bitka za Donbas je i dalje glavni strateški fokus Rusije, kako bi se postigao zacrtani cilj obezbeđivanja kontrole nad Donjeckom i Luganskom oblastima. U ovim oblastima borbe su bile posebno teške oko Lisičanska i Severodonjecka, sa pokušajem napredovanja južno od Izijuma prema Slavjansku. Zbog snažnog ukrajinskog otpora, ruske teritorijalne dobiti su ograničene i postignute uz značajnu cenu za ruske snage, navodi se u izveštaju.

Kijev se još potresa od raketnog napada lansiranog predhodne noći

U Ukrajini je prošlo 7 sati ujutru, a njen glavni grad Kijev se još uvek potresa od raketnog napada lansiranog prethodne noći. Eksplozije su usledile ubrzo nakon što se generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, priznajući da njegova organizacija nije uspela da spreči ili okonča rat. U međuvremenu, NATO je upozorio da zapad treba da bude spreman na duge staze i mogućnost da će se rat „oteći i trajati mesecima i godinama“.

Šef UN priznaje da Savet bezbednosti nije uspeo da spreči i okonča rat Generalni sekretar UN kritikovao je Savet bezbednosti svoje organizacije tokom posete Kijevu. Tokom konferencije za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Antonio Gutereš je rekao da savet nije uspeo da spreči ili okonča rat u Ukrajini.

- Da budem vrlo jasan. Savet bezbednosti nije učinio sve što je u njegovoj moći da spreči i okonča ovaj rat. Ovo je izvor velikog razočaranja, frustracije i besa, rekao je.

Rusija sprečava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstalj u Marijupolju jer želi da ih zarobi, kažu lokalni zvaničnici.

Rojters prenosi da je Pavlo Kirilenko rekao na brifingu da Rusi žele da iskoriste priliku da uhvate branioce Marijupolja, i da, stoga, ruska strana ne pristaje ni na kakve mere evakuacije u vezi sa ranjenim ukrajinskim trupama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putinu bio sasvim jasan da iako civili mogu da napuste fabriku, branioci moraju da polože oružje.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track