RAT U UKRAJINI: Rusi zarobili dvojicu humanitarnih radnika iz Velike Britanije?
Foto: Profimedia

saopštenje NVO

RAT U UKRAJINI: Rusi zarobili dvojicu humanitarnih radnika iz Velike Britanije?

Planeta -

Ruske snage su u Ukrajini zarobile dvojicu britanskih humanitarnih radnika, saopštila je jedna humanitarna organizacija.

Pol Urej and Dilan Hejli privedeni su u ponedeljak na kontrolnom punktu južno od grada Zaporožja, saopštila je nevladina organizacija Presidium Netvork sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da hitno traži više informacija, prenosi britanski Independent.

Neprofitna organizacija Presidium netvrok je saopštila da oni rade u okviru projekta Zajedničkog humanitarnog operativnog centra u Ukrajini kako bi pomogli u obezbeđivanju hrane i medicinskih zaliha i podršku pri evakuaciji.

Veruje se da su dvojica humanitarnih radnika koji su navodno zarobljeni radili nezavisno, ali su bili u kontaktu sa Presidium-om.

U vreme njihovog zarobljavanja, pomagali su ženi sa svoje dece da se evakuišu u grad jugozapadno od Zaporožja.

U izjavi Linde Urej, Polove majke, navodi se da je on ima dijabetes tip 1 i da mu je potrebna insulinska terapija. Porodica je "izuzetno zabrinuta".

Urej (40) je porodičan čovek, ima dvoje dece i iz severozapadne je Engleske. Počeo je da se bavi humanitarnim radom nakon što nije uspeo da se kvalifikuje za vojsku i proveo je osam godina radeći u Avganistanu.

Hili, iz Hantingdona u Kembridžširu, bio je menadžer kuhinje u lancu hotela u Velikoj Britaniji pre nego što je otišao u Ukrajinu.

Vlada je u četvrtak potvrdila da je jedan Britanac ubijen u Ukrajini, a drugi je nestao.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track