BORBENA UPOTREBA DELFINA U RUSKOJ MORNARICI Podvodni stražari luke Sevastopolj! Šta su otkrili satelitski snimci
Foto: Shutterstock

Analiza

BORBENA UPOTREBA DELFINA U RUSKOJ MORNARICI Podvodni stražari luke Sevastopolj! Šta su otkrili satelitski snimci

Planeta -

Komercijalna kompanija „Makar Tehnolodžis“ dostavila je fotografije Vašington Postu na kojima se vide dva objekta za delfine, na ulazu u rusku luku Sevastopolj na Krimu, što ukazuje da je Rusija razmestila specijalno obučene delfine da čuvaju ulaz u ključnu luku Crnomorske flote.

O specijalno obučenim delfinima pre nekih par godina pisao je HI Saton podmornički analitičar i stručnjak za podvodno ratovanje, koji je prvi obavestio javnost preko Američkog pomorskog instituta, da je komanda ruske ratne mornarice boksove za smeštaj delfina premestila još u februaru kada je počela specijalna operacija Rusije u Ukrajini.

HI Saton smatra da je primarna uloga delfina suprostavljanje ukrajnskim pomorskim diverzantima, koji bi pokušali da uđu u luku i sabotiraju ruske ratne brodove. On je za Vašington Post dodao da su i SAD, ali i Sovjetski Savez, odnosno Rusija i ranije obučavali morske sisare za radne podvodne zadatke.

Kako piše ovaj američki mediji portparol Maksar Tehnolodžis slaže se sa analizom Hi Satona i objašnjenjem zašto su rusi postavili boksove za delfine na ulazu u luku Sevastopolj.

delfin, delfini
foto: Shutterstock

Ruska obuka sisara

Ova priča datira iz vremena Sovjetske mornarice još prema nekim podacima iz 1970-tih godina. Prevashodno za protivminske zadatke, a kasnije i protivdiverzantske misije i podvodnu zaštitu strateških objekata na moru.

Zapadni podaci govore da su prvi objekti za obuku delfina u vreme Sovjetskog Saveza registrovani u Sevastopolju i da ih je posle raspada Sovjetskog Saveza preuzela Ukrajina, ali ovaj put za nevojne svrhe. Zapadni obaveštajni podaci govore da je Rusija ovu priču pokrenula ponovo 2014. posle aneksija Krima, kako je pisao Moskva Tajms

Međutim, u vojnopomorskoj literaturi postoji informacija da su delfini po prvi put za vojnu službu korišteni u svojetskoj Tihookeanskoj floti. Navodno ovaj program je imao oznaku „vojne tajne“ i za postojanje ovog programa znalo je jako mali broj visokih vojnih i pomorskih oficira. Operacija obuke izvodila se u zalivu Vitjaz kod Vladivostoka gde se vršila diverziona i kontradiverzioni zadaci pre svega otkirvanje sidrenih i na dnu ležećih morskih mina ili postavljanje lepljivih mina pod trup brodova, za šta su nekada korišteni pomorski diveraznti.

Prema postojećim i dostupnim infromacijama delfin je na leđima nosio lepljivu morsku minu, koju je on na leđima doneo do trupa broda, zakačio je ubojni tovar za trup i udaljio se. Naravno u operacijama obuke korištene su školske mine, ali verovatno i prave, ali o tome ima jako malo podataka.

Osim delfina koji su obučavani i za čuvanje objekata, tako što su na trup imali pričvršćen mali taster, koji su pritiskali ako bi uočili pomorske diverzante i o tome obaveštavali operativni centar, koji je kontrolisao kretanje delfina, u Severnoj floti uočeno je i da za ovakve zadatke mogu da se koriste i polarni delfini pod imenom „Beluhi“. Tokom obuke uočeno je da Beluhi su odlični osmatrači , da njihov prirodni sonar po nekoliko puta po jačini prevazilazi najbolje podvodne akustičke senzore, da lako mogu da detektuju diverzante, podvodne reonilice, ali i diverzantske podmornice na većim udaljenostima.

Inače tokom programa obuke uočeno je da su beluhi veoma brzo otkrivali i ronioce koji su se približali i tom prlikom isto na trupu perajima pritiskali pričvršćen mali taster za detekciju opasnosti.

Ruska mornarica takođe je koristila i morske lavove i foke, koje su obučene bile i za napad na otkrivene pomorske diverzante, dikrektnim udarom u ronioca, ujedima.

delfin, delfini
foto: Shutterstock

Ruski program obuke delfina završio se prema nekim informacijama 1992. usled krize i nedostatka novca. Ponovo je pokrenut navodno 2009. godine, a puni zamah usledio je od 2014. godine.

Da se klasični i polarni delfini koriste u vojne svrhe govori i jedan zanimljiv incident, koji se dogodio 2019. u Norveškoj kada se pred jednom grupom turista pojavio beluh sa pojasom, što je navelo zapadne pomorske stručnjake da se radi o sisaru koji je zalutao ili pobegao od ruske mornarice. Govorilo se da je beluh koji je dobio ime „Hvladimir“ nastao kombinacija početka norveške reči za kita i imena ruskog predsednika, bio deo ruskog programa obuke morskih sisara za protivminske i protivdiverzantske zadatke.

Američka iskustva

Sa primenom delfina u vojne svrhe bavila se i mornarica Sjedinjenih Država, s tom razlikom da su podaci o ovim programima skinuli oznaku tajnosti 1960. godine prošlog veka. U mornarici SAD taj program dobio je ime MMP Marine Mammal Program ,koji je započet na Pacifiku sa delfinom pod imenom Noli.

Kako je rastao uticaj društva za zaštitu životinja tako je na maeričku mornaricu vršen pritisak da obustavi ovakve projekte korištenja morskih sisara u vojne svrhe. Mornarica je odbacivala kritike i govorila da ove životinje imaju radne zadatke, a ne borbene i da nikako ne trpe niti su zlostavljeni

Međutim kritike su ostale, a vojska se nije previše obazirala i nastavila je obuku sisara za borbene i neborbene zadatke.

U neborbene zadatke bilo je uključeno proučavanje hidroakustike i hidrodinamike. Ta istraživanja su kasnije korištena u stvaranju sve boljih akustičkih senzora na osnovu onoga kako su i šta delfini detektovali pod vodom i proučavanje kretanja kroz vodu, kao i pručavanje njihovih mogućnosti kako sisara da brzo zarone i izrone bez problema sa dekompresijom, što je kasnije primenjeno i na područje medicine.

U vojne svrhe delfini i morski lavovi korišteni su za neutralisanje podvodno-minskih eksplozivnih sredstava. Svaka jednica sastavljena je od komandanta, veterinara i 4-8 delfina ili morskih lavova, za otkrivanje mina. Uz pomoć specijalnih boksova jednica se uz pomoć transportnih aviona za jako kratko vreme može prebaciti na bilo koju tačku zemljine kugle.

Svi delfini i morski lavovi u američkoj mornarici imaju oznake specijalizacije od mk 4 do mk 7.

Specijalizacija mk 4 označava delfina ili lava obučenog za otkrivanje sidrenih mina, mk5 je specijalizacija sisara za otkrivanje mornaričkog podvodnog naoružanja na dubinama do 300 m, specijaliazciju mk 6 dobijaju delfini i lavovi koji su obučeni za otkrivanje i upozoravanje na podvodne diverzante, specijalizacija mk 7 namenjena je sisarima za obeležavanje na dnu ležećih mina.

Svi delfini i morski lavovi su opremljeni sa posebnim podvodnim video kamerama. Oni su obučeni da uglavnom ne napadaju nego da detektuju uljeze.

Moranrica SAD delfine je borbeno primenila u Vijetnamskom ratu u periodu 1971-1972, za vreme iračko-iranskog rata kad su u Persijskom zalivu učestvovali u otkrivanju morskih mina, a poslednji put u invaziji na Irak 2003 kada su korišteni u okolini basre za otkrivanje morskih mina i to delfini u verziji mk 4 i mk 7.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

18:34

ŠAHRIMANJAN TVRDI DA ZNA KAKO JE RUSIJA DOBILA LAŽNE OBAVEŠTAJNE PODATKE Analitičari sigurni da će RAT u Ukrajini da potraje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track