KO STOJI IZA AMERIČKOG "MINISTARSTVA ISTINE"? Kongresmenka Gabard: Bajden je samo paravan, cenzuru pokreće moćan političar VIDEO
Foto: Shutterstock

opasno

KO STOJI IZA AMERIČKOG "MINISTARSTVA ISTINE"? Kongresmenka Gabard: Bajden je samo paravan, cenzuru pokreće moćan političar VIDEO

Planeta -

Bivša kongresmenka Havaja Talsi Gabard sugeriše da bivši predsednik Barak Obama stoji iza napora da se uspostavi Odbor za upravljanje dezinformacijama, koji je uporedila sa čuvenim „Ministarstvom istine“ Džordža Orvela, prenosi Foks Njuz.

„Bajden je samo frontmen“, rekla je Gabardova na Tviteru u nedelju. „Obama, 21. april: cenzori društvenih medija ’ne idu dovoljno daleko‘, tako da vlada treba da se umeša da bi obavila posao. Šest dana kasnije, Državna bezbednost pokreće „Ministarstvo istine“ (poznatije kao Odbor za upravljanje dezinformacijama) ."

Gabard, demokrata, pomenula je Obamin govor na Univerzitetu Stanford prošle nedelje, gde je tvrdio da tehnološke kompanije teško mogu same da moderiraju sadržaj i pozvao je na veći nadzor.

„Dobra vest je da skoro sve velike tehnološke platforme sada priznaju određenu odgovornost za sadržaj na svojim platformama i ulažu u veliki tim ljudi koji će ga nadgledati“, rekao je Obama tokom govora. „S obzirom na sam obim sadržaja, ova strategija može izgledati kao dečija igra.“

Obama je rekao da veruje da su zaposleni u kompanijama "iskreni" u pokušaju da ublaže nasilan sadržaj i govor mržnje, ali je rekao da je potrebno učiniti više da bi se pomoglo kompanijama da ograniče takve objave.

Ali dok moderiranje sadržaja može ograničiti distribuciju očigledno opasnog sadržaja, to ne ide dovoljno daleko“, rekao je Obama.

Obamin komentar dolazi nakon što je Bajdenova administracija stvorila Odbor za upravljanje dezinformacijama koji će voditi Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, sa ciljem da se bori protiv dezinformacija na internetu.

„Cilj je da se objedine resursi (DHS) kako bi se odgovorilo na ovu pretnju“, rekao je u sredu sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas pred Podkomitetom Predstavničkog doma za državnu bezbednost.

Majorkas je dodao da će odbor biti u velikoj meri fokusiran na ograničavanje širenja dezinformacija uoči srednjoročnih izbora 2022. godine, ali kritičari su izrazili zabrinutost zbog implikacija odbora na slobodu govora.

„Federalna vlada nema prava da stvara Ministarstvo istine“, rekao je prošle nedelje senator Tom Koton,republikanac iz Arkanzasa, koristeći isti nadimak za odbor kao i Gabard. „Odbor za dezinformacije Ministarstva za unutrašnju bezbednost je neustavan i neamerički, i ja ću predstaviti nacrt zakona da to pokažem", kaže on.

Kurir.rs/Fox News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja