ITALIJANSKI MINISTAR ŠOKIRAO ZAHTEVOM: Kompanijama iz EU dozvoliti da ruski gas plaćaju u rubljama!
Foto: EPA/CLEMENS BILAN, Shutterstock

preokret-

ITALIJANSKI MINISTAR ŠOKIRAO ZAHTEVOM: Kompanijama iz EU dozvoliti da ruski gas plaćaju u rubljama!

Planeta -

Evropskim energetskim kompanijama treba omogućiti da privremeno prihvate zahtev Rusije da gas plaćaju u rubljama, izjavio je italijanski ministar zadužen za energetsku bezbednost Roberto Čingolani.

Mislim da bi bilo dobro da se bar u narednih nekoliko meseci dozvoli kompanijama da gas plaćaju u rubljama, iako su mi jasni i zakonski okviri i imlikacije takve odluke, rekao je Čingolani, prenosi Politiko.

Dodao je da bi želeo da čuje brzo i veoma jasno izjašnjavanje Evropske komisije da evropske kompanije za sada mogu da plaćaju u rubljama.

Prema njegovim rečima, Vlada Italije je spremna da u međuvremenu pripremi plan za prekid nabavke ruskog gasa tako što će doneti mere za štednju energije.

Rusija zahteva da svi kupci gasa iz Evropske unije otvore namenske račune u Gasprombanci na koje bi vršile uplate u evrima ili dolarima, a potom bi se ta sredstva konvertovala u rublje.

Sporno je što Rusija smatra da je uplata kompletirana tek kada novac bude prebačen u rublje i tek tada daje potvrdu da su obaveze izmirene, dok Evropska komisija insistira da je obaveza izvršena čim se upalte evri ili dolari.

Čingolani kaže da bi mogli da prođu meseci dok se ne uvide sve zakonske implikacije, a u tom periodu bi energetskim kompanijama ruke bile vezane.

Mislim da kompanije ne mogu da rizikuju da zbog plaćanja gasa budu optužene za kršenje sankcia, ali s druge strane ne mogu ni da rizikuju da ne plate u rubljama pa da ostanu bez gasa, kazao je Čingolani uoči današnjeg sastanka ministara za energetiku u Briselu.

On je upozorio da evropske kompanije imaju dugogodišnje ugovore o kupovini gasa i da bi cena njihovog raskida bila ekstremno visoka.

Zbog potpune neizvesnosti koja trenutno vlada, Čingolini kaže da njegovo ministarstvo priprema krizni priprema plan za slučaj da Rusija obustavi isporuku gasa Italiji, koja 40 odsto svojih potreba za tim energentom, što je oko 29 milijardi kubnih metara godišnje, podmiruje iz Rusije.

Jedna od prvih mera biće preporuka domaćinstvima da tokom leta ne koriste klima uređaje, a to će se, smatra Čingolani, ispoštovati i zbog znatnog poskupljenja.

Mere koje predviđamo za sada nisu drakonske, a ukoliko budemo primorani uvešćemo i takve, ali se nadam da za tim neće biti potrebe, rekao je Čingolani.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track