OVO JE AMERIČKI CILJ U UKRAJINI: Zvaničnica Pentagona objavila kakvu Rusiju posle sukoba žele da vide!
Foto: Shutterstock

poruka

OVO JE AMERIČKI CILJ U UKRAJINI: Zvaničnica Pentagona objavila kakvu Rusiju posle sukoba žele da vide!

Planeta -

SAD nameravaju da obezbede da se situacija oko Ukrajine pretvori u „strateški neuspeh” za Rusiju, rekla je u ponedeljak Seleste Valander, pomoćnica sekretara odbrane za međunarodnu bezbednost.

„Zadatak američke vlade u odnosu na Rusiju, kao i na evropsku bezbednost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, jeste da se ova kriza završi strateškim neuspehom za Rusiju“, rekao je zvaničnik Pentagona, govoreći na seminaru. u Atlantskom savetu u Vašingtonu. Ona je objasnila da za Moskvu misli na neuspehe u vojnom, političkom i ekonomskom smislu. Prema Valanderovim rečima, zapadne sankcije će vremenom „sve više” pogađati „rusku ekonomiju u celini”, ali i sektor odbrambene industrije posebno.

Zapad će pokušati da „rusko rukovodstvo“ drži odgovornim pred sopstvenim stanovništvom i na „svetskoj sceni“, rekla je portparolka američke vojske. Prema njenim rečima, Vašington ovo poslednje smatra posebno važnim, pošto „druge zemlje gledaju da li će Rusija uspeti“. "Ulozi su u globalnoj stabilnosti i bezbednosti <...>", smatra Valander.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao odgovor na molbu lidera republika Donbasa za pomoć. On je naglasio da planovi Moskve ne uključuju okupaciju ukrajinskih teritorija, a ciljevi su demilitarizacija i denacifikacija zemlje. Zapad je, kao odgovor na odluku Rusije, uveo velike sankcije protiv nje. Jedan broj zapadnih političara je priznao da je ovo, u stvari, ekonomski rat protiv Ruske Federacije. Kako je Putin izjavio 16. marta, zapadna politika sankcija Moskvi ima sve znake agresije. On je istakao da je politika obuzdavanja Rusije dugoročna strategija za Zapad.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track