BRITANSKI VOJNI IZVORI: Rusija će pokušati da zauzme Kramatorsk i Severodonjeck
Foto: Printscreen/Twitter

rat na istoku ukrajine

BRITANSKI VOJNI IZVORI: Rusija će pokušati da zauzme Kramatorsk i Severodonjeck

Planeta -

Britanski vojni izvori saopštili su danas da veruje da će Rusija pokušati da zauzme još dva grada u istočnoj Ukrajini, Kramatorsk i Severodonjeck.

U dnevnom brifingu koje objavljuje preko Tvitera, britansko Ministarstvo odbrane navelo je da Rusija ima oko 22 bataljona taktičkih grupa blizu Izjuma i da nastoji da napreduje u toj oblasti.

Rusija u svojim operacijama koristi tzv. bataljonske taktičke grupe, pešadijske jedinice obično pojačane tenkovima, vazdušnom odbranom i artiljerijom, navodi AP. Svaka grupa ima oko 800 vojnika.

Uprkos problemia koje ima da probije ukrajinsku odbranu i dobije zamah, postoji velika verovatnoća da Rusija namerava da ide dalje od Izjuma - da zauzme gradove Kramatorsk i Severodonjeck, naveli su britanski vojni izvori.

"Zauzimanje ovih lokacija učvrstilo bi rusku vojnu kontrolu nad severoistočnim Donbasom i stvorilo polaznu tačku za njihove napore da preseku ukrajinske snage u regionu", dodaje se u saopštenju.

Analitičari posmatraju istočnu Ukrajinu kao poprište najtežih borbi u zemlji, očekujući da će Rusija pokušati da opkoli ukrajinske snage. Medjutim, rusko napredovanje ide sporo kako se ukrajinski borci utvrdjuju i koriste oružje i orudje dugog dometa, izmedju ostalog i haubice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track