GOVOR BRITANSKE KRALJICE U SLUČAJU TREĆEG SVETSKOG RATA Objavljen 2013, a sada je NIKAD AKTUELNIJI
Foto: Profimedia, Shutterstock

VELIKA BRITANIJA

GOVOR BRITANSKE KRALJICE U SLUČAJU TREĆEG SVETSKOG RATA Objavljen 2013, a sada je NIKAD AKTUELNIJI

Planeta -

Pre 9 godina po prvi put je objavljen stari govor, napisan za kraljicu Elizabetu da održi ako ikada izbije Treći svetski rat.

U njemu, kraljica opisuje pretnju nuklearnog rata kao ''veću'' od bilo koje druge u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi BBC.

Govor nikada nije snimljen, ali su ga napisali zvaničnici 1983. godine, tokom Hladnog rata, kada se strahovalo da bi Amerika i Rusija mogle ispaliti nuklearno oružje jedna na drugu.

Kako piše BBC, delovi govora su zastareli, ali se smatra da će njegova suština da posluži ukoliko se započne još jedan svetski rat.

Iako je to bila samo simulacija, tekst kraljičinog obraćanja – napisan kao da je emitovan u podne u petak 4. marta 1983. – nastoji da pripremi zemlju za iskušenja koja bi doneo Treći svetski rat.

- Užasi rata nisu mogli izgledati udaljenije jer smo moja porodica i ja delili našu božićnu radost sa rastućom porodicom Komonvelta. Sada se ovo ratno ludilo ponovo širi svetom i naša hrabra zemlja mora ponovo da se pripremi da preživi uprkos velikim preprekama, stoji u tekstu.

-Nikada nisam zaboravila tugu koju sam osećala dok sam tog kobnog dana 1939. godine slušala svog oca (Džordža VI) kako govori da je počeo Drugi svetski rat. Nisam ni slutila da ću jednog dana i ja morati da kažem isto, dodaje se u tekstu, a prenosi BBC.

PRAVILO 30 GODINA

Vlada ga je objavila prema pravilu da se zvanični dokumenti moraju objaviti nakon 30 godina.

-Sada se ovo ludilo rata ponovo širi svetom i naša hrabra zemlja mora ponovo da se pripremi da preživi uprkos velikim preprekama. Ali, koji god strahovi da nas sve čekaju, kvaliteti koji su pomogli da naša sloboda ostane netaknuta već dva puta tokom ovog tužnog veka ponovo će biti naša snaga, navodi se još u tekstu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track