ŠOK ANALIZA AMERIČKOG DNEVNIKA: Uzaludne američke nade, kineske nezavisne rafinerije masovno kupuju rusku naftu! VIDEO
Foto: Shutterstock

kakav embargo

ŠOK ANALIZA AMERIČKOG DNEVNIKA: Uzaludne američke nade, kineske nezavisne rafinerije masovno kupuju rusku naftu! VIDEO

Planeta -

Kineske nezavisne rafinerije diskretno kupuju rusku naftu uz velike popuste dok zapadne zemlje obustavljaju sopstvene kupovine i istražuju potencijalni embargo zbog rata u Ukrajini.

Zvaničnik jedne nezavisne rafinerije sa sedištem u Šandongu rekao je da ona nije javno izveštavala o poslovima sa ruskim dobavljačima nafte od početka rata u Ukrajini kako bi izbegla da privuče pažnju i da bude pogođena američkim sankcijama.

Zvaničnik je dodao da je rafinerija preuzela neke od kvota za kupovinu ruske nafte od državnih firmi za trgovinu robom, za koje se smatra da predstavljaju Peking i da su uglavnom odbile da potpišu nove ugovore o snabdevanju.

Mnoge zapadne kompanije se same sankcionišu ili se bore da obezbede osiguranje, isporuku ili finansiranje potrebno za kupovinu ruskog izvoza robe, što povećava očekivanja da će Kina gladna energije uskočiti i kupiti neprodata burad, prenosi FT.

Kupovine iz kineskih nezavisnih rafinerija otkrivaju kako neki uvoznici zaobilaze tradicionalne rute za pristup jeftinoj ruskoj nafti, pomažući Pekingu da ostane prigušen dok Zapad zasipa Moskvu sankcijama.

SAD i Velika Britanija zabranile su rusku naftu, a EU je u razgovorima o embargu i uvođenju ograničenja. Od 15. maja trgovci robom sa sedištem u EU i Švajcarskoj neće moći da prodaju burad Rosnjefta bilo gde u svetu.

Karte u Kini, logistički i finansijski izazovi izazvani sankcijama Rusiji i rizik od provociranja SAD da uvedu sekundarne sankcije umanjili su apetit kineskih državnih rafinerija za bilo kakvo značajno povećanje kupovine ruske sirove nafte.

Ali aktivnost isporuke je ukazala na skroman porast kineske kupovine. Brodski brokeri i operateri rekli su da je najmanje šest supertankera — svaki sposoban da preveze do 2 miliona barela nafte — sklopilo ugovore o konsolidaciji tereta ruske nafte Urals u Evropi za otpremu u Aziju, uglavnom u Kinu, ali i u Indiju. Neka od buradi Urala mogu biti kazahstanskog porekla.

Nissos Rhenia and Julius Caesar u vlasništvu Grčke, Searacer kojim upravlja Vitol, Elandra Denali i Elandra Everest, Baltic Sunrise koji je unajmio Trafigura i indonezijska Pertamina Prime su među onima koji su natovarili rusku naftu putem transporta sa broda na brod u Evropi. Brodski brokeri su rekli da su drugi poslovi možda bili dogovoreni privatno.

Brajan Galager, šef odeljenja za odnose sa investitorima u belgijskoj tankerskoj grupi Euronav, rekao je da je konsolidacija ruske nafte na veće brodove za transport u Aziju bila „neobična”. Ali pošto je Ural spustio 35 dolara po barelu u odnosu na naftu Brent, on je dodao da su kineske rafinerije motivisane da kupuju.

Govoreći o smanjenju potražnje za naftom izazvanom izolacijom, Galager je rekao da im „sada ne treba, ali mogu da je skladište, a isporuka pruža mehanizam koji je fleksibilan“.

Primarna lokacija u Evropi za prebacivanje ruske nafte sa srednje velikih brodova Suezmak ili Aframak do veoma velikih transportera sirove nafte (VLCC), tankera toliko velikih da ne mogu da utovare u Baltičko more, nalazi se u blizini poluostrva Skav u severnoj Danskoj. Brodovi su takođe prevozili naftu u Roterdamu i Sredozemnom moru.

„Bez sumnje vidimo veliki skok u obimu Urals sirove nafte koja se kretala na istok na VLCC od invazije“, rekao je Henri Curra, globalni šef istraživanja u Braemar Shipping Services, brodskom brokeru na londonskoj berzi.

Kineske rafinerije preferiraju rusku ESPO sirovu naftu proizvedenu u istočnom Sibiru koja ulazi cevovodom i brodovima koji se utovaruju u Kozmino blizu Vladivostoka. Broj brodova srednje veličine Aframak za koje se očekuje da će utovariti naftu iz Kozmina porastao je sa prosečnih šest sedmično prošle godine na sedam od izbijanja rata, prema Gibsonsu, drugom brodskom posredniku.

Kineska kupovina ruske sirove nafte i naftnih derivata je za oko 86.000 barela dnevno veća ovog meseca nego što je bila u proseku prošle godine, prema Kpleru, kompaniji za analizu podataka o robi.

Analitičari kažu da bi ovo marginalno povećanje kineske kupovine moglo da sugeriše da bi pronalaženje alternativnih kupaca za rusku sirovu i naftne derivate moglo biti teže nego što je Moskva očekivala.

„Prirodna je pretpostavka misliti da bi Kina kupovala više ruske sirove nafte, ali Kina je pod daleko većom kontrolom nego Indija“, rekla je Džejn Ksi, viši analitičar nafte u Kpleru.

Zvaničnik rafinerije u Šandongu rekao je da se pažljivo postupa pri kupovini ruskih zaliha jer bi potencijalno uvođenje sekundarnih sankcija SAD entitetima trećih zemalja koji posluju sa Rusijom moglo dovesti do zatvaranja podružnice u Singapuru.

Kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track