BUKTI SUKOB VATIKANA I RUSKE CRKVE! PAPA: Patrijarh Kiril je Putinov oltarski dečko! RPC: Neprimereni jezik, to je za žaljenje!
Foto: AP/Gregorio Borgia

Papa Franja otkrio deo razgovora sa patrijarhom Kirilom

BUKTI SUKOB VATIKANA I RUSKE CRKVE! PAPA: Patrijarh Kiril je Putinov oltarski dečko! RPC: Neprimereni jezik, to je za žaljenje!

Planeta -

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je u intervjuu za italijanski list "Corriere della sera" prepričao o čemu je razgovarao sa ruskim patrijarhom Kirilom. Papa je napomenuo da su njih dvojica 40 minuta razgovarali preko Zoom-a.

"Prvih dvadeset minuta čitao je sa papira koji je držao u ruci sve razloge koji opravdavaju rusku invaziju. Slušao sam ga i onda odgovorio: Ne razumem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klirici, ne treba da govorimo jezikom politike, već jezikom Isusovim. Mi smo pastiri istog svetog stada Božijeg", rekao je papa Franja.

Iz tog razloga sam mu rekao, kaže papa, da moramo tražiti put ka miru, moramo zaustaviti borbe.

"Patrijarh ne može da se spusti da bi postao Putinov oltarski dečko. Imao sam sastanak sa njim, zakazan za 14. jun, u Jerusalimu. To bi bio naš drugi susret licem u lice koji nije trebalo da ima veze sa ratom. Ali smo to otkazali, složili smo se da može poslati pogrešnu poruku", naveo je papa.

Ovim povodom se oglasilo Odeljenje za spoljne crkvene odnose RPC koje je istaklo da je za žaljenje to što je mesec i po dana posle razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja odlučio da sadržaj ovog razgovora prenese "neprimerenim jezikom".

Papa Franja, Patrijarh Kiril
foto: AP/Adalberto Roque

"Ovakve izjave teško da mogu da produže konstruktivan dijalog između Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve, koji je tako neophodan u današnje vreme", navode iz Odeljenja za spoljne poslove ruske crkve.

Oni su u svom saopštenju naveli, kako kažu, šta je zaista patrijarh Kiril rekao papi.

“Zahvaljujem vam na prilici da održim ovaj susret. Kada smo se sreli 2016. na Kubi, rekao sam vam da se sastajemo u pravo vreme i na pravom mestu. I iako se naša komunikacija odvija korišćenjem tehnologije na daljinu, ipak verujem da još jednom razgovaramo jedni sa drugima u pravo vreme. Uz vašu dozvolu, želeo bih da podelim sa vama svoje viđenje današnje teške situacije. Naravno, živimo u različitim informativnim prostranstvima: zapadni mediji su ili ćutali ili su govorili praktično vrlo malo o onim činjenicama na koje bih želeo da vam skrenem pažnju.”

Patrijarh Kiril je dalje, navode, napomenuo da je sukob počeo 2014. događajima na Majdanu u Kijevu, usled čega je došlo do promene vlasti u Ukrajini. Takođe dodaju da je Kiril podsetio papu da je na kraju sovjetskog perioda Rusija dobila uveravanja da se NATO neće širiti ni jedan centimetar na istok. Međutim, ova obećanja nisu ispoštovana, pa su čak i bivše sovjetske baltičke republike postale članice NATO-a.

Podsećanja radi, u pomenutom intervju za italijanski list papa Franja je rekao da je NATO priibližavanjem Rusiji i "lajanjem" na njihova vrata možda doprineo da dođe do ruske invazije na Ukrajinu i poručio da je predložio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, preneo je Politiko. On se u tom intervjuu i osvrnuo na napad Rusije na Ukrajinu i rekao da, iako možda ne ide toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u susednim zemljama "isprovociralo" Moskvu, ono je "možda olakšalo" invaziju.

Papa je potvrdio da Sveta stolica od sredine marta traži sastanak pape i Putina u Moskvi: "Naravno da nam je potrebno da lider Kremlja odredi vremenski okvir. Još nismo dobili nikakav odgovor i još uvek pokušavamo, uprkos mom strahu da Putin ne može i ne želi da održi ovaj sastanak u ovom trenutku", naglasio je papa.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja