ODGOVOR NA MOGUĆE UKIDANJE PRAVA NA ABORTUS Bajdenova administracija razmišlja kako da osigura širi pristup hitnoj kontracepciji
Foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

raskol u americi

ODGOVOR NA MOGUĆE UKIDANJE PRAVA NA ABORTUS Bajdenova administracija razmišlja kako da osigura širi pristup hitnoj kontracepciji

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmišlja kako da obezbedi širi pristup hitnoj kontracepciji kao mogući odgovor ako Vrhovni sud na saveznom novou poništi odluku iz 1973. kojom je legalizovan abortus.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je to novinarima u sredu govoreći o mogućem odgovoru na odluku Vrhovnog suda nakon što je u ponedjeljak u javnost procurio nacrt odluke prema kojem se ukida ustavno pravo na abortus.

- Ono što gledamo je kako da osiguramo širi pristup (hitnoj kontracepciji) i kako da osiguramo da sagledamo ogroman uticaj na određeni deo populacije, rekla je Psaki, upitana šta mogu da učine donese li Vrhovni sud takvu odluku.

Abortus decenijama izaziva duboke podele u američkom društvu, a nacrt odluke pokazao je da je većina sudija spremna da sruši presudu kojom je legalizovan abortus u slučaju Roa protiv Vejda, odnosno da bi Vrhovni sud mogao da vrati državama pravo odlučivanja o abortusu koji je gotovo 50 godina bio legalan u čitavoj zemlji.

Psaki je novinarima rekla kako bi u slučaju da Vrhovni sud ukine odluku pobačaj verovatno bio ilegalan u polovini saveznih država, posebno na jugu.

Republikanski guverner Oklahome, na jugu Sjedinjenih Država, objavio je da je u utorak potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće, što je jedan od najrestriktivnijih u zemlji.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u utorak da ne zna da li nacrt odluke Vrhovnog suda koji je izašao u javnost i kojim se ukida ustavno pravo na abortus tačan i konačan, ali je istakao da je njegova administracija, kada se odluka suda objavi, spremna da zaštiti prvo na abortus.

Dodao je da će, ako se poništi presuda iz 1973. izabrani zvaničnici morati da zaštite pravo žena na izbor, a birači na izborima u novembru izabrati kandidate koji se zalažu za to pravo.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track