AMERIČKI ADMIRAL RIČARD UPOZORAVA: Vašington nije u stanju da odvrati nuklearne napade Kine i Rusije!
Foto: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

kriza

AMERIČKI ADMIRAL RIČARD UPOZORAVA: Vašington nije u stanju da odvrati nuklearne napade Kine i Rusije!

Planeta -

Šef američkih nuklearnih snaga uzburkao je duhove ocenivši da Vašington nije u stanju da odvrati napade neprijatelja u jeku pretnji iz Rusije i širenja strateškog naoružanja Pekinga.

"Trenutno se suočavamo sa dinamikom odvraćanja od krize koju smo videli samo nekoliko puta u istoriji naše nacije“, rekao je šef američke strateške komande (STRATCOM) admiral Čarls Ričard na saslušanju u Senatu.

"Naša nacija i naši saveznici više od 30 godina nisu bili suočeni sa krizom poput ruske invazije Ukrajine“, rekao je Ričard. "Predsednik [Vladimir] Putin je istovremeno izvršio invaziju na suverenu naciju koristeći tanko prikrivene nuklearne pretnje da odvrati intervenciju SAD i NATO-a".

U međuvremenu, kineski lideri "pomno prate rat u Ukrajini i verovatno će iskoristiti nuklearnu prinudu u svoju korist u budućnosti“, rekao je admiral.

"Njihova namera je da steknu vojnu sposobnost za ponovno ujedinjenje Tajvana do 2027, ako ne i ranije", dodao je on a prenosi Raša tudej.

Ričard je više puta upozoravao na kinesko nuklearno nagomilavanje i pozivao administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da preispita finansiranje razvoja predložene krstareće rakete niskog prinosa, sposobne za nuklearni napad, koja bi mogla da se lansira iz podmornica. On je ponovio taj zahtev u sredu, rekavši da ukrajinska kriza doprinosi hitnosti jačanja nuklearnog odvraćanja.

On je rekao da su nuklearne snage "temelj“ kapaciteta SAD da odvrate napade i dodao da bi kašenjnja u razvoju naoružanja imala "operativne posledice".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track