TO SE ZOVE DOBRA KUPOVINA: Dilerka umetnina pronašla neprocenjivu, 2000 godina staru rimsku bistu u prodavnici polovne robe za 35$
Foto: Printscreen/Instagram

zanimljivost

TO SE ZOVE DOBRA KUPOVINA: Dilerka umetnina pronašla neprocenjivu, 2000 godina staru rimsku bistu u prodavnici polovne robe za 35$

Planeta -

Lora Jang, trgovac umetninama iz Ostina, kupila je neprocenjivu, 2000 godina staru rimsku bistu koja je nestala iz Nemačke posle Drugog svetskog rata, za svega 35 dolara u prodavnici polovne i jeftine robe u Teksasu.

Jang je kupila skulpturu u Gudvilovoj prodacvnici u rodnom gradu još 2018. godine vođena instinktom. "Delovala je kao da je rimska i stara. Na suncu je izgledala kao nešto što bi moglo da bude vrlo posebno", rekla je ona lokalnim medijima.

Kontaktirala je istoričare umetnosti sa Teksaškog univerziteta, kao i predstavnike aukcijskih kuća i kolekcionare u pokušaju da utvrdi da li je reč o autentičnom primerku.

Ispostavilo se da je reč o rimskoj bisti iz perioda s kraja prvog veka pre nove ere i početka prvog veka nove ere.

Bista nazvana "Portret muškarca" izložena je u muzeju San Antonija i tamo će ostati narednih godinu dana, a potom stiže u Nemačku iz koje je nestala na kraju Drugog svetskog rata.

Bista se nekada nalazila u gradu Ašafenburg u replici u prirodnoj veličini kuće iz Pompeje koju je sagradio Ludvig I Bavarski i nestala je posle savezničkog bombardovanja grada. Vrlo je verovatno da ju je kao suvenir sa sobom poneo neki američki vojnik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track