MOŽDA SKORO NEĆEMO VIDETI BAJDENA U OVALNOJ SOBI: Američki portal objašnjava zašto predsednik SAD izbegava da je koristi! VIDEO
Foto: Al Drago - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

drama

MOŽDA SKORO NEĆEMO VIDETI BAJDENA U OVALNOJ SOBI: Američki portal objašnjava zašto predsednik SAD izbegava da je koristi! VIDEO

Planeta -

Čini se da svaki dan postoji još jedna priča o čudnom ponašanju Džoa Bajdena u njegovoj glavnoj kancelariji.

Čudna stvar je koliko se Bajden retko pojavljuje u stvarnoj kancelariji predsednika: Ovalnoj sobi u Beloj kući.

Izveštaj od četvrtka naveo je razlog za njegovo produženo odsustvo sa moćnog i tradicionalnog simbola autoriteta izvršne vlasti SAD: Bajdenu je potreban teleprompter.

Izveštaj Politika o izgledima revanša predsedničkih izbora 2024. godine uključivao je usputno spominjanje jedne od bizarnih situacija Bajdenove administracije.

Bela kuća je, kaže se, "u velikoj meri odustala od korišćenja Ovalne sobe za medijske događaje delimično zato što ne može biti trajno opremljena teleprompterom".

"Bajdenovi pomoćnici više vole lažnu verziju Bele kuće izgrađenu u zgradi Stare izvršne kancelarije u blizini, žrtvujući deo moći istorijske pozadine u korist inače sterilne sobe opremljene ekranom telepromptera koji se lako čita", navodi se u izveštaju.

Lažna Ovalna soba je ok.

Sadašnje objašnjenje takođe deluje lažno. Zašto bi teleprompter morao biti trajno instaliran?

Neki od najvećih i najtragičnijih trenutaka u Americi pamte se po predsedničkim izjavama datim iz Ovalne sobe.

Uz svu tehnološku moć vlade Sjedinjenih Država i neverovatan napredak u elektronici i kompjuterima, teško je poverovati da Ova kancelarija ne može da primi najsavremeniji sistem komunikacije za 79-godišnjeg predsednika.

Ovo čak nije ni prvi izgovor koji je Bela kuća dala zbog promene.

Neobično kršenje protokola prvi put je postalo problem u septembru nakon što se Bajden pojavio na scenskoj fotografiji vakcinacije.

Posmatrači su primetili da pogled kroz virtuelne prozore prikazuje cveće u cvetu umesto prikladnijeg jesenskog pejzaža.

Veliki deo medija iz establišmenta bio je uključen u ovu promenu mesta i nisu izveštavali o tome sve dok nisu bili prozvani.

Čak i nakon što je set Bele kuće otkriven kao lažan, Bajden ga je i dalje koristio.

U oktobru, Njuzvik je izvestio da je Marta Kumar, direktorka projekta tranzicije Bele kuće, objasnila da se ova prostorija u zgradi izvršne kancelarije Ajzenhauera koristi redovnije jer omogućava bolji pristup osoblju i novinarima.

Lako je razumeti zašto bi Bajdenovo osoblje želelo da koristi svaki alat koji mu je na raspolaganju kako bi ga održalo na pravom putu.

Čak i kada koristi teleprompter, ne može mu se verovati da jasno komunicira. Zabrinjavajuće je što je neko sa tako malo kontrole glavni izvršni direktor nacije, kaže se u komentaru Vestern Žurnala.

Držanje Bajdena podalje od istorijskog centra predsedničke moći pojačava utisak da on nije taj koji donosi odluke.

Kurir.rs/Vestern Žurnal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track