ESKOBAR 21. VEKA PRED SUDOM U NJUJORKU Žrtve u Kolumbiji traže da se izjasni o zverstvima koje je počinio
Foto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

narko bos

ESKOBAR 21. VEKA PRED SUDOM U NJUJORKU Žrtve u Kolumbiji traže da se izjasni o zverstvima koje je počinio

Planeta -

Optuženi narko bos kolumbijskog kartela Golf trebalo bi da se pojavi pred saveznim sudom danas u Njujorku, dok žrtve u njegovoj matičnoj zemlji traže garancije da će se izjasniti o zverstvima koja su počinili strahoviti paravojni borci kojima je nekada komandovao.

Dairo Antonio Usuga, koji je najtraženiji kolumbijski osumnjičeni za drogu skoro deceniju, izručen je iz Kolumbije kasno u sredu zbog optužbi za kokain i oružje, prenosi Gardijan.

Na slikama koje su lokalni mediji podelili tokom njegovog izručenja, bivši vojskovođa poznatiji pod aliasom Otonijel, viđen je sa lisicama na rukama i sa slabih osmehom, okružen oficirima.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke je u to vreme opisao Otonielovo hapšenje u oktobru kao najveći udarac trgovini drogom u zemlji od smrti Pabla Eskobara 1993. Ali žrtve višedecenijskog građanskog rata u zemlji traže od 50-godišnjeg trgovca ljudima da otkrije sve što zna o zločinima koje je nadgledao ili sa kojima je bio upoznat.

Veruje se da su Otonijelove snage delovale uz barem prećutno odobrenje nekih lokalnih političara i bezbednosnih snaga. On se već suočava sa preko 120 optužbi u Kolumbiji zbog optužbi za ubistvo, nezakonito regrutovanje, otmicu radi otkupa, seksualno zlostavljanje maloletnica, terorizam, nelegalno posedovanje oružja i trgovinu drogom.

-Kao žrtve, mi već znamo ko je Otonijel - i nije nas briga. Ono što najviše treba da znamo je ko ga je podržao i sponzorisao, a to uključuje i političare, rekao je Hoze David Ortega, portparol kampesino organizacije u Kordobi, severnoj provinciji u kojoj Klan del Golfo još uvek teroriše zajednice i ubija lokalne lidere.

-Zato smo zabrinuti da on neće reći istinu u SAD, već će ćutati o onome što zna, dodao je.

Njegova duga ''karijera'' odigrala se u senci isprepletenog političkog nasilja i nasilja narkotika koje je decenijama pratilo Kolumbiju.

Otoniel i njegov brat – koji je ubijen 2012. – nekada su bili članovi sada već nestale maoističke pobunjeničke frakcije, Narodne oslobodilačke armije, pre nego što su promenili stranu i pridružili se svojim krajnje desnim paravojnim neprijateljima, Seljačkim odbrambenim snagama Kordobe i Urabe (ACCU) .

Kada su se kolumbijske paravojne grupe raspale 2006., Otonijel je odbio da preda oružje i ostao u kriminalnom podzemlju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track