OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA Rusi tvrde: Admiral Makarov je u Sevastoplju! Brod nije oštećen, on je čitav!
Foto: Vikipedija

da li je kraj glasinama

OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA Rusi tvrde: Admiral Makarov je u Sevastoplju! Brod nije oštećen, on je čitav!

Planeta -

Priča o ruskoj raketnoj fregati Admiral Makarov, koja pripada Crnomorskoj floti, a za koju se od petka prvo pronela vest da je pogođena protivbrodskom raketom "Neptun" kod Zmijskog ostrva, dobila je novi obrt. Naime, ovo plovilo je kao se tvrdi na ruskim društvenim mrežama snimljeno u luci Sevastopolj čitavo.

Na društvenim mrežama pojavila se u petak vest da je ukrajinska obalska odbrana ponovo gađala protivbrodskom raketom tipa „Neptun“ ruski ratni brod Crnomorske flote, ovaj put u pitanju je raketa fregata Admiral Grirgorovič – Projekat 11356R/M. U pitanju je brod pod imenom Admiral Makarov.

Na Tviteru navedeni su šturi navodi da je fregata pogođena, da je izbio požar, da ima povređenih i poginulih mornara. Jedni tvrde da je brod oštećen, a drugi da je potopljen. Jedino što je poznato u vezi ovog broda jeste njegova lokacija kod Zmijskog ostrva u severnom delu Crnog Mora gde je pre nekoliko dana bespilotna letelica Bajraktar TB2 pogodila dva ruska brza patrolna čamca klase Raptor.

Par sati kasnije komercijalni sateliti utvrdili su da tu nije bilo nikakvog kretanja plovila, a praćenjem komunikacija nije zabeležena nikakva aktivnost kada bi bilo reč o oštećeno ili potonulom brodu. Kao i da li je neki brod bio blizu

Portparol Kremlja Dimitri Peskov demantovao, pokaže tačnom to će biti drugi veliki gubitak Crnomorske flote.

Američki izvori naveli su juče da sa sigunrnošću ne može da se potvrdi da li je ili nije tačna ili nije.

Raketne fregate Admiral Grigorič

U pitanju je projekat novih ruskih fregata koji su dobili oznaku Tip 11356R/M po NATO nomeklaturi označavaju se i kao klasa Krivak IV. Projektovani su u konstrukcionom birou Severnoje u Sankt Peterburgu, a izrađeni u brodogradilištu Jantar u Kalinjingradu. Prvi korisnik ovih brodova je bila Crnomorska flota, koja ima dva takva plovila i od kojih se jedno nalazi u istočnom Mediteranu od kupno šest koji su predviđeni.

Prema svojoj nameni glavni zadatak novih fregara ruske mornarice je protivvazdušna zaštita, plovnih sastava, trgovačkih brodova, ali zaštita pomorskih baza i luka. Takođe fregate su ospobljene i opremljene za protivpodmorničku borbu, kao i eskort brodova veće ili manje težine.

U gradnji ovog broda korišteni su novi materijali, a sama konstrukcija je takva da smanjuje radarski odraz broda zbog čega neki navode da je u pitanju „stelt fregata“, kao što je u pitanju švedska Visbi ili francuska La Lafajet.

Glavno naoružanje ovog broda je lanser sa osam krstarećih raketa tipa Kalibr (NATO oznaka SS-N-27 Sizzler) namenjenih za udare po ciljevima na kopnu i moru na daljinama do 1.000 km. Osim toga brod je opremljen i protivbrodskim raketama tioa Oniks. Plovila ove klase raspolažu i sa 12-ćelijskih lansera Štil -1. U pitanju su vertikalni lanseri raketa PVO sistema BUK M-1 ali u mornaričkoj varijanti. Borbeni komplet na svakom brodu je 24 rakete dometa do 40 km po daljini.

Brodovi ovog tipa raspolažu i za blisku protivraketnu odbranu broda u pitanju su šestocevni topovi kalibra 30 AK-620 i PVO raketama tipa igla na posebnom lanseru, Borbeni komplet do osam raketa.

Od artiljerijskog naoružanja brod ima na pramcu top kalibra 100 mm, koji ima maksimalni domet 20 km, a zbog svoje automatizacije može da ispali do 80 granata u minuti.

Za protivpdmorničku borbu brod je opremljen sa dva dvocevna torpedna aparata kalibra 533 mm na krmi i jednim raketnim bacačem dubinskih bombi RBU-6000, koji je smešten ispod komandnog mosta prema pramcu. Brod u zavisnosti od kombinacije i potreba može da koristi i helikopter u pitanju su Ka-27 i K-31 koji se koristi i kao letelica za osmatranje i rano upozoravanje.

Taktičko tehnički podaci o brodu

Tip 11356

Dimenzije: dužina 130 m

Deplasman 4.500 tona

Pogon broda koristi se COGAG sa dve gasne turbine DS-71 od kojih je svaka jačine 8.450 KS i dve gasne turbine DT -59 jačine svaka 22.000 KS. Opciono u katalozima se navodi i dizel motor.

Maksimalna brzina fregate je 30 čvorova, a patrolna 14 čvorova. Maksimalni radijus plovljenja je 4.850 nautičkih milja.

Broj članova posade: 190

Do sad u operativnoj upotrebi su tri broda Admiral Esen porinut 2014, Admiral Grigorovič 2016 i Admiral Makarov 2020. i svi su deo Crnomorske flote.Gradnja poslednja tri broda Admiral Butakov , Admiral Istominin i Admiral Kronilov su otkazani jer je Ukrajina uvela sankcije Rusiji, odkale je ruska mornarica nabavljala brodske motore za ove fregate.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track