SEVERNA KOREJA ISPALILA BALISTIČKU RAKETU SA PODMORNICE Projektil preleteo 600 km na visini od 60 kilometara!
Foto: Foto printscreen Youtube

petnaesto lansiranje od početka 2022.

SEVERNA KOREJA ISPALILA BALISTIČKU RAKETU SA PODMORNICE Projektil preleteo 600 km na visini od 60 kilometara!

Planeta -

Severna Koreja je testirala balističku raketu koja je verovatno ispaljena sa podmornice, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

To je drugi put da Severna Koreja ispaljuje raketu ove nedelje, ali prvi put od oktobra prošle godine da je raketa ispaljena sa podmornice. Strahuje se da bi ta zemlja mogla da počne sa nuklearnim testovima, a ovo je petnaesto zabeleženo balističko lansiranje ove godine.

Generalštab Južne Koreje saopštio je da je raketa lansirana iz voda u blizini istočnog lučkog grada Sinpoa, gde Severna Koreja ima veliko brodogradilište za izgradnju podmornica.

Projektil kratkog dometa, prema navodima iz generalštaba, preleteo je 600 kilometara na maksimalnoj visini od 60 kilometara.

U saopštenju se navodi da južnokorejske i američke službe analiziraju lansiranje, koje su nazvali "jasnim kršenjem" rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i "ozbiljnom pretnjom" koja šteti medjunarodnom miru i stabilnost.

Japanski ministar odbrane Nobu Kiši rekao je novinarima da je projektil pao van japanske ekonomske zone i da nije prijavljena šteta na avionima ili plovilima.

Direktor za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Suh Hun i drugi visoki zvaničnici tokom hitnog sastanka osudili su lansiranje i pozvali Severnu Koreju da se vrati u pregovore čiji je cilj da smanje pretnju od nuklearnog sukoba.Stručnjaci veruju da je cilj neobično brzog tempa testiranja da se upozore SAD da je Severna Koreja nuklearna sila i da bi ih primorala da povuku sankcije.

Postoje naznake da se obavljaju i pripreme na poligonu za nuklearna testiranja, poslednji put izvedena 2017. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track